POŽAR U IVANJICI: Zapalio se podzemni kontejner

Autor:

Hronika

26.02.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi identifikovali počinioce ovakvih dela, nadležne institucije će pregledati snimke sa obližnjih sigurnosnih kamera.

POŽAR U IVANJICI: Zapalio se podzemni kontejner

Foto: shutterstock

U centru Ivanjice nedavno se dogodio manji incident koji je izazvao zabrinutost među građanima, ali je brzom intervencijom vatrogasne ekipe sprečena veća šteta.

- Brzom intervencijom sprečeno je da posuda za odlaganje smeća potpuno izgori, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Ovo nije prvi put da se ovako nešto događa, prošle sedmice vatrogasci su morali na nekoliko lokacija da gase vatru u kontejneru - kaže jedan od očevidaca.

Nažalost, ovo nije prvi put da se ovakav incident dogodio u Ivanjici. Prethodne sedmice, vatrogasci su morali da intervenišu na nekoliko lokacija kako bi ugasili požar u kontejnerima za smeće. Ovakvi problemi predstavljaju ozbiljan izazov za lokalne vlasti i komunalna preduzeća.


Kako bi identifikovali počinioce ovakvih dela, nadležne institucije će pregledati snimke sa obližnjih sigurnosnih kamera. Na osnovu ovih snimaka, očekuje se da će biti pronađeno lice koje je bacilo zapaljivi otpad u podzemni kontejner. Prema rečima iz JKP Ivanjica, osoba odgovorna za ovaj incident moraće da plati novčanu kaznu.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?


Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading