UGAŠEN POŽAR NA CVETNOM TRGU! Planuo podzemni kontejner, uplašeni građani pozvali vatrogasce! (VIDEO)

Autor: M.B.

Hronika

22.02.2024

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugašen požar u centru Beograda.

UGAŠEN POŽAR NA CVETNOM TRGU! Planuo podzemni kontejner, uplašeni građani pozvali vatrogasce! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beogradpožar

U samom centru Beograda, u Ulici Svetozara Markovića, danas je izbio požar, a planuo je podzemni kontejner. Na Instagram stranici "Serbialive_beograd" objavljen je snimak sa mesta požara na kom se vidi kako je vatra zahvatila podzemni kontejner. Nije poznato kako je vatra planula i da li je neko tom prilikom povređen.
 


Reakcija vatrogasno-spasilačke jedinice

U međuvremenu uplašeni građani pozvali su vatrogasno-spasilačku jedinicu čiji su pripadnici ubrzo lokalizovali, a zatim i ugasili požar. Brza reakcija vatrogasaca doprinela je sprečavanju širenja vatre i umanjila mogućnost veće materijalne štete.

Materijalna šteta i ugroženi objekti

Nema informacija o visini materijalne štete koja je pričinjena i da li je neki okolni objekat bio ugrožen. Građani su ostali u neizvesnosti o eventualnoj šteti nastaloj usled požara, dok nadležne službe vrše uviđaj kako bi utvrdile uzrok požara i eventualne posledice.

 

Šta prvo uraditi u slučaju požara?
Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući.

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje.

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading