RAZORNE POSLEDICE EKSPLOZIJE U PARAĆINU: Zgrada neupotrebljiva, stanovnici evakuisani! (VIDEO)

Autor:

Hronika

28.02.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zgrada koja je oštećena u eksploziji plinskih boca zabranjena je za stanovanje.

RAZORNE POSLEDICE EKSPLOZIJE U PARAĆINU:  Zgrada neupotrebljiva, stanovnici evakuisani! (VIDEO)

Foto: Instagram

Prošle nedelje, miran život stanara jedne stambene zgrade u Paraćinu bio je narušen eksplozijom koja je rezultirala tragičnim gubicima i ozbiljnim materijalnim štetama. Nakon ovog događaja, stanari su primorani da privremeno napuste svoje domove, dok se čeka procena stručnih komisija o bezbednosti same zgrade.

Posledice eksplozije

Eksplozija plinske boce u stanu na trećem spratu zgrade izazvala je razorne posledice, ostavljajući za sobom prizor koji asocira na ratnu zonu. Oštećenja su primećena čak i u stanovima koji se nalaze sa druge strane zgrade, što jasno ilustruje snagu detonacije. Ukupno 22 stana i lokal u prizemlju pretrpeli su manja ili veća oštećenja, ostavljajući ih privremeno neupotrebljivim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Evakuacija stanara

S obzirom na ozbiljnost oštećenja i potencijalne rizike po bezbednost, lokalna opština je preduzela korake kako bi smeštajem u hotele obezbedila privremeni dom za stanare ove zgrade. Ova odluka je doneta kako bi se osiguralo da stanari ostanu bezbedni dok se ne utvrdi da li je zgrada sigurna za povratak.

 - Stan ispod poginule Ane i stan nam je uništen. Išli smo da uzmemo neke neophodne stvari sve na oprez, jer plafon je skroz pao u svim sobama, sve je katastrofa, rupe se vide, ne znam šta da vam kažem, katastrofa - navodi Vesna Marjanović, iz Paraćina.

- Ulazna vrata, druga vrata, treća vrata isto ne mogu da, ispucali zidovi, probila vlaga odozdo. Mislim da nije sigurno, jer ovo stvarno od oka se vidi, ja nemam gde - naglašava Ljiljana Rošković.

U poslednjem incidentu koji je potresao naš grad, zgrada preko puta je pretrpela ozbiljna oštećenja. Tri stana su bila direktno pogođena silinom detonacije, ostavljajući stanare u neizvesnosti i zabrinutosti.


Gordana Grozdanović, jedna od stanarki oštećene zgrade, istakla je da u trenutku detonacije nije bila u svom stanu. Ona je bila evakuisana iz zgrade i smeštena na sigurno, vraćajući se tek sinoć nakon što je dobila dozvolu. Komšinica je takođe evakuisana, smeštena je u hotel, ali njen tačan boravište nije poznato.

Gordana Grozdanović ističe:

- Od vremena detonacije ja nisam bila unutra, bila sam iseljena, sinoć sam se vratila, a komšika je negde smeštena u hotelu ne znam gde.

Analiza statike zgrade otkriva bezbedne delove za stanovanje

Nakon što je opština angažovala veštaka za statiku zgrada, sprovedena je detaljna analiza koja je imala za cilj da utvrdi koji delovi zgrade su upotrebljivi i bezbedni za stanovanje. Ovaj potez je usledio kao odgovor na nedavni događaj koji je izazvao zabrinutost među stanarima.

Pregled stanja zgrade

Veštak je pažljivo pregledao svaki deo zgrade, uzimajući u obzir faktore kao što su starost zgrade, mogući strukturalni nedostaci i eventualna oštećenja izazvana nedavnim događajem. Tokom ovog pregleda, primetio je nekoliko zanimljivih činjenica koje su mogle uticati na bezbednost stanara.

- Ta vertikala verovatno nije upotrebljiva, mi ćemo obezbediti opštinske stanove koje imamo za smeštaj lica privremeni smeštaj dok se ne uredi potpuno taj deo zgrade. Naravno potrebno je sada da veštaci dopuste da se ljudi vrate u zgradu jer trenutno je zgrada zabranjena za korišćenje. Tražimo pravni osnov i pravni način kako opština Paraćin može finansijski da pomogne svim ljudima koji su stvarno veoma oštećeni u ovoj eksploziji - kaže Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin.

Nakon nedavne eksplozije u naselju, mnogi domovi postali su neupotrebljivi za stanovanje. U cilju pružanja pomoći evakuisanim porodicama, lokalna opština najavljuje plan dodele opštinskih stanova do sanacije oštećenih zgrada.
 

Izvor (RTS)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading