ŠPIJUN ODAVAO TAJNE VOJSKE SRBIJE: Uhapšen muškarac iz Jagodine ZBOG OVOGA!

Autor: M.B.

Hronika

23.02.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšen još jedan član špijunske grupe.

ŠPIJUN ODAVAO TAJNE VOJSKE SRBIJE: Uhapšen muškarac iz Jagodine ZBOG OVOGA!

Foto: republika.rs

U zajedničkoj akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnojedinice za specijalne operacije (VJTSO) Jagodina, u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu formiranu na prostoru Srbije, uhapšen je još jedan član te špijunske grupe.

Kako saznajemo, radi se o P.M. iz Jagodine, državljaninu Srbije, koji je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva. On se sumnjiči za krivično delo špijunaže, a određen mu je pritvor do 30 dana.


Sumnja se da je P.M, po nalogu D.R, bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije. Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D.R. koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova za šta su dobijali novčanu naknadu. Ovi podaci su, osim za obaveštajne potrebe, korišćeni i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

Špijuniranje u centralnoj Srbiji

D.R. je, sa svojom mrežom saradnika, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa Kosova i Metohije. Prema sumnjama, bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu Kosova i Metohije, za vreme protesta i barikada, a u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije. Namera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije.

Razbijanje prethodne špijunske mreže

Podsetimo, pripadnici BIA su, početkom godine, razbili špijunsku mrežu na teritoriji Srbije i tom prilikom uhapšen je D. R, državljanin Srbije, koji je bio vođa te grupe, zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ. Nakon hapšenja D.R, nekoliko dana kasnije uhapšen je A.D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

U okviru istrage pripadnici BIA su, između ostalog, u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojima se kamera napajala, kao i SD karticu. Ovi detalji ukazuju na visok stepen organizacije i sofisticiranost špijunske operacije koja je izazvala ozbiljnu zabrinutost u obaveštajnim krugovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading