JOŠ JEDAN AUTOMOBIL IZGOREO JE SINOĆ U SUBOTICI! DA LI JE OVO SLUČAJNOST? (FOTO) + (VIDEO)

Autor: M.B.

Hronika

19.02.2024

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki požar u Ulici maršala Tita u Subotici.

JOŠ JEDAN AUTOMOBIL IZGOREO JE SINOĆ U SUBOTICI! DA LI JE OVO SLUČAJNOST? (FOTO) + (VIDEO)

Foto: printskrin/instagram/192_rs

U jučerašnjim večernjim satima, stanovnici Ulice maršala Tita u Subotici su bili svedoci dramatičnog događaja - požara koji je zahvatio jedan automobil. Nažalost, vatrogasci nisu uspeli da spreče potpuno izgaranje vozila, čime je pričinjena totalna materijalna šteta.

 

 

Nepoznati uzrok požara

Iako su se na licu mesta brzo pojavili vatrogasci i policija, uzrok požara još uvek nije poznat. Očevici su ispričali da su prvo primetili dim koji se širio iz motornog prostora automobila, a zatim je vatra munjevitom brzinom zahvatila čitavo vozilo. Nadležne službe su odmah započele istragu kako bi utvrdile šta je tačno dovelo do ovog incidenta.

Sinoć je takođe u Subotici izgoreo automobil, a samo neki od komentara ispod slike na Facebook stranici  su "da li je ovo zapravo slučajnost i da li su ova dva slučaja povezana?"

 

 

 

Šta prvo uraditi u slučaju požara?


Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!ž

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading