HAKER ALJOŠA TERORIŠE GRAĐANE PREKO INTERNETA! Preko eksplicitnog snimka pokušao da otme pola miliona evra!

Autor:

Hronika

07.02.2024

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haker pokušao da iznudi 500.000 evra ucenom objavljivanjem eksplicitnog snimka.

HAKER ALJOŠA TERORIŠE GRAĐANE PREKO INTERNETA! Preko eksplicitnog snimka pokušao da otme pola miliona evra!

Foto: pixabay.com

Policija Republike Srpske podnela je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci izveštaj o slučaju hakerstva i pokušaju iznude od 500.000 evra. Prema istrazi, Aljoša B. iz Banjaluke je navodno koristeći lažni nalog elektronske pošte uspeo da dobije pristup zaštićenom kompjuteru, nakon čega je kontaktirao oštećenog zahtevajući sumu novca kako ne bi objavio eksplicitni video sadržaj.

Sumnja se da je haker koristio lažni nalog elektronske pošte

U periodu od jula do 4. septembra 2021. godine, Aljoša B. je navodno iskoristio lažni nalog elektronske pošte kako bi zavarao oštećeno lice, koje je bez sumnje u autentičnost pošiljaoca otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte. Ovo je omogućilo instaliranje programa i pristup kompjuteru bez znanja i saglasnosti vlasnika.

Foto: Shutterstock

Novac

MUP Srpske upozorava na porast lažnih poruka elektronske pošte


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka. U slučaju sumnje u potencijalni napad, MUP preporučuje građanima da bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Podsetimo!

Ovaj slučaj predstavlja još jedan podsetnik na opasnosti koje vrebaju na internetu, posebno u vezi sa lažnim porukama elektronske pošte i pokušajima hakovanja. Građani i pravna lica trebaju biti posebno oprezni i obratiti pažnju na sumnjive poruke i zahtevati dodatnu verifikaciju pre nego što otvore bilo kakve linkove ili priloge. Ovaj slučaj takođe naglašava važnost saradnje sa nadležnim organima kako bi se sprečila zloupotreba ličnih podataka i finansijskih sredstava.

https://www.youtube.com/redirect?event=video_description&redir_token=QUFFLUhqbW9YRUVBQkgtRTlFM0FBeE1iTkVlZnhGcEV2Z3xBQ3Jtc0tsNzliUnJiRGRlSGxnVHFmX0tSOHBoV00yMFg2Q3FOX2xCN0xScXFzcm9xcThobXNGRXZYSS1Pa3VMMmtiRVNmTWZPQmJlOG9HazZiRjQ0dmVCa1lJNTI3ZkhLV0xtTTJndzdZTzNULS1YQ0lnM2p6cw&q=https%3A%2F%2Fwww.republika.rs%2F

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading