OTKRIVENO KAKO POSLUJE BALKANSKI KARTEL! Žene su te koje imaju glavnu ulogu u svemu!

Autor:

Hronika

07.01.2024

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkanski kartel ima dobro razrađenu šemu poslovanja.

OTKRIVENO KAKO POSLUJE BALKANSKI KARTEL! Žene su te koje imaju glavnu ulogu u svemu!

Foto: MUP RH

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) objašnjavaju da Balkanskom kartelu pripada više desetina organizovanih kriminalnih grupa koje se udružuju radi vršenja krivičnih dela, kao i da je upravo po tome što su grupe sa Balkana, kartel i dobio ime.

- Ono što ih sve povezuje jeste trgovina kokainom. Da bi tako nešto radili potrebna je ozbiljna logistika, kupiti kokain u Južnoj Americi, dovesti ga iz džungle do broda, ubaciti malim čamcima ili u luci u veliki brod, zatim proći carinu, policijsku i obalsku stražu. Potom, dočekati brod u evropskim vodama pa pokupiti malim čamcima ili u luci angažovati ekipu za izbačaj ili celog kontejnera ili robe… - objašnjava sagovornik za Blic i dodaje da organizovane kriminalne grupe (OKG) dogovore sklapaju putem kriptovane komunikacije.

- Udružuju se iz više razloga. Svaka grupa ima svoj posao, a najcenjenija je ona koja može da obezbedi transport.

Republika

Foto: MUP

Balkanski karte sastavljen od desetina grupa sa Balkana

Kako dalje navodi, preko kriptovane komunikacije se dogovori sklapaju mnogo lakše jer im ona omogućava da ne moraju da se sastaju, već se dogovorili oko trgovine kokainom, koji su nekada znali da traju i po godinu dana, sada završavaju za dve nedelje.

Kokain se iz Južne Amerike najčešće krijumčari u kutijama sa bananama.

- Najlakše je otvoriti firmu za trgovinu bananama jer za njima uvek postoji potražnja - govori on i dodaje da kokain u Evropu najčešće stiže iz luka u Belgiji ili Holandiji, a potom se prevozi dalje.

U Srbiju, dodaje, stiže značajno manji deo celokupne pošiljke.

Kada je reč o trgovini narkoticima, vrh organizovanih kriminalnih grupa (OKG) zarađuje enormne količine novca, a pokušavaju da ga stave stave u legalne tokove kupovinom stanova po svetu i obezbeđivanjem luksuznog života.

- Novac troše i na kupovinu skupocenih vozila, najčešće blindiranih, koja koštaju oko 200.000 evra.

Republika

Foto: Printscreen/Instagram/narcodiario

Zaplenjena droga

Od kokaina, marihuane, pa sve do heroina - sva droga se švercuje.

- Na primer, ona organizovana kriminalna grupa (OKG) koja švercuje 100 kilograma kokaina, švercovaće jednu tonu marihuane jer je to otprilike srazmerno za novac koji se uloži i za novac koji se dobije. Mnogo je lakše švercovati marihuanu nego kokain prvenstveno zbog transporta i ljudi koji su uključeni u to - kaže sagovornik pomenutih medija i ističe da su i žene uključene u sve poslove.

- I žene su uključene ali daleko od toga da one imaju ključne uloge. One su tu da nešto prenesu, odnesu, nekome nešto jave… 

Iako se često pominje u javnosti da su oznake na paketima sa drogom povezane sa određenim organizovanim kriminalnim grupama (OKG), objašnjava se ko i kako postavlja te oznake.

- Proizvođač je taj koji stavlja oznaku. Oznaka je potpuno nasumična - objašnjava on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading