NUDIO JEMSTVO OD 800.000 EVRA ZA POVLAČENJE POTERNICE! U zemlju ušao "uhodanim kanalima"! DETALJI PREDAJE DUŠKA ŠARIĆA!

Autor:

Hronika

05.01.2024

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duško Šarića Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) tereti za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi brata Darka, koja je okrivljena za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, ali i pripremu ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

NUDIO JEMSTVO OD 800.000 EVRA ZA POVLAČENJE POTERNICE! U zemlju ušao "uhodanim kanalima"! DETALJI PREDAJE DUŠKA ŠARIĆA!

Foto: e-stock/A. BAČLIJA

Duško Šarić

Pljevljak Duško Šarić, za kojim je Srbija raspisala crvenu Interpolovu poternicu, došao je prekjuče u Beograd i predao se srpskoj policiji.

On je, kako saznaju Novosti od njemu bliskog izvora, u našu zemlju stigao "uhodanim kanalima i bez evidentiranja", a potom se u pratnji advokata pojavio u Odeljenju za potrage.

Njega Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) tereti za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi brata Darka, koja je okrivljena za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, ali i pripremu ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Preko svog advokata Radoslava Baćovića, na poslednjem glavnom pretresu, u decembru prošle godine, Duško Šarić je ponudio kauciju od 800.000 evra, a u zamenu je zatražio da se povuče poternica i da mu se omogući odbrana sa slobode. Tada je sud saopštio da o ovom predlogu neće odlučivati, jer optuženi nije prisutan, pa je to "necelishodno". `

Predao se i Vučinić

Osim brata Darka Šarića, srpskim organima se juče predao još jedan optuženi - Milan Vučinić.

I on je došao u pratnji advokata, a sumnja se da je iz Crne Gore do Beograda, takođe, stigao "uhodanim kanalima i bez evidentiranja". Inače, u suprotnom, bio bi uhapšen još na graničnom prelazu. Na prošlom suđenju, preko advokata je ponudio jemsto od 300.000 evra da se povuče poternica i da mu se omogući da se brani sa slobode.

Šarić i Vučinić će u roku od 48 sati biti privedeni kod sudije za prethodni postupak, koji će odlučivati o pritvoru.

- Duško Šarić je u Beogradu poslednji put viđen u javnosti kada je bila sahrana Dragoslava Kosmajca, sredinom aprila 2020. godine - objašnjava sagovornik "Novosti", blizak istrazi. - Posle hapšenja rođenog brata Darka, u kući na Dedinju gde je bio u kućnom pritvoru, on se prebacio u Crnu Goru, a potom je, povremeno dolazio, ali ilegalno, jer je ubrzo i on bio obuhvaćen istragom.

U međuvremenu, u Specijalnom sudu u Beogradu otpočeo je sudski postupak, koji je u ovom trenutku stigao do saslušanja svedoka i gledanja video-zapisa. Kada je reč o aplikaciji "Skaj" i sadržaju na ovoj zaštićenoj platformi, predsednik sudskog veća Zoran Šešić saopštio je odluku po kojoj će "Skaj" biti prihvaćen kao dokaz, ali je na tužilaštvu da dokaže ko su ljudi, koji razmenjuju poruke.

Dobar deo, od 14 optuženih, izuzev Šarića, u međuvremenu je pušten da se, uz kauciju i kućni pritvor, brani sa slobode. Dvojica policijskih službenika morali su, kao zalog, da daju 130.000, odnosno 150.000 evra. Među prvima je iz pritvora pušten Šarićev advokat Dejan Lazarević.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nebojša Joksović

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal (sada JTOK) je u oktobru 2022. optužnicu protiv Darka Šarića i još 14 osoba kojima se na teret stavlja da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, koju je, kako se tvrdi, oformio Pljevljak i to u periodu dok je bio u pritvoru, od početka 2020. pa sve do 14. aprila 2022. kada je uhapšen.

Naloge im je, navodi se, izdavao iz pritvorske jedinice Specijalnog suda i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom "Skaj". Pored Šarića, na optužnici su i njegov advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (ranije se prezivao Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić, kao i Duško Šarić.

Tužilaštvo tvrdi da je Šarić stvorio plan koji je podrazumevao da se iz "bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok-saradnik u postupku koji se protiv Pljevljaka i još nekoliko okrivljenih vodio pred Specijalnim sudom".

- Kada u tome nisu uspeli, Šarić je izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića i eventualnog njegovog gubitka statusa - piše u tužilačkom aktu. - Postoji opravdana sumnja da su Mirković, Stojanović i Radovanović, službenici MUP Srbije, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove, po nalogu Šarića, preduzimali radnje sa ciljem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela.

Takođe, JTOK tvrdi da su policijski službenici prikupljali strogo poverljive i poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv članova grupe i saopštavali ih Šariću. Navodno, oni su za to primali novac ili drugu vrstu poklona.

(Republika/Novosti)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading