NOVI PRAVAC ISTRAGE KRIMINALNIH RADNJI FIRME "S&L JOKIĆ": Zlatarska mafija imala pomagače?

Autor:

Hronika

25.12.2023

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispituje se kako je čitava mreža tako dugo funkcionisala

NOVI PRAVAC ISTRAGE KRIMINALNIH RADNJI FIRME "S&L JOKIĆ": Zlatarska mafija imala pomagače?

Foto: ST/Nemanja Pančić

Firma "S&L Jokić", odnosno njeni vlasnici, otac i sin Borislav i Bojan Jokić, imali su jake veze, koje su im pomogle da u dužem periodu nekažnjeno pljačkaju državni budžet za milionske iznose, sumnjaju istražitelji.

Naime, protiv ove firme, kojoj pripada lanac ekskluzivnih zlatara u Beogradu, vodi se istraga zbog tri teška krivična dela jer se sumnja da su preko mreže svojih saradnika neosnovano dobijali povraćaj novca od poreza na dodatu vrednost.


- Jokići su očigledno mislili da su nedodirljivi čim su se usudili da se upuste u kriminalne radnje, pa se istražuje ko im je pomogao u toj nečasnoj raboti. Sumnja se da im je leđa čuvao neko od moćnika, a očekuje se da istraga utvrdi o kom se radi. U svakom slučaju, niko neće ostati van domašaja zakona - kaže sagovornik Srpskog telegrafa upućen u ceo slučaj.
Podsetimo, protiv "S&L Jokić" Uprava carine i MUP Višem tužilaštvu dostavili su tri prijave za teška krivična dela: za poresku utaju, prevaru u vezi s PDV i pranje novca. U uhodanu šemu prevare bilo je uključeno još sedam firmi, za koje je poreska policija utvrdila da su fantomske. Naš sagovornik kaže da se ispituje ko je omogućio da te kompanije toliko dugo nekažnjeno rade i na koji način i pojavljuju se u papirima za fiktivne nabavke zlata za Jokiće, a da pravno ne postoje.

- Mnogo je tu sumnjivih stvari koje treba razmrsiti, ali istraga zasad ide u dobrom pravcu i očekuje se da ništa ne ostane nerasvetljeno, uključujući i pomagače - dodaje naš izvor.
Prema prijavi u koju je naš list imao uvid, dobavljači koji navodno dostavljaju privrednom društvu "S&L" oformili su mrežu u lancu nabavke zlata, pri čemu su glavni dostavljač "Komertit prom" d. o. o., koji je poreska policija takođe evidentirala kao fantomsko privredno društvo. Te firme, u ovako uspostavljenoj mreži, "poslovale" su na osnovu fiktivnih pravnih poslova.

- Sumnja se da su oni u čak 33 navrata izvezli zlato u Tursku i na osnovu toga neosnovano podnosili zahtev za povraćaj poreza na dodatu vrednost ili zahtev za poreski kredit - stoji u prijavi.

Da Jokići i dalje veruju da su nedodirljivi i da će se izvući, govori i činjenica da od 30. oktobra ne haju za pitanja našeg lista. Prvo su negirali da se protiv njih vodi bilo kakva istraga i zapretili nam da ih "ne uznemiravamo". Međutim, kada smo im crno na belo ukazali na detalje krivične prijave, usledio je hitan poziv nominalnog vlasnika Bojana Jokića. On je pokušao da nas ubedi da on o tome nema pojma, da oni posluju čisto, a onda je telefon dao svom advokatu, koji je, na naše zaprepašćenje, tražio broj predmeta da bi se uputio u slučaj jer je, tobož, zatečen našim saznanjima.

To je bio poslednji kontakt sa vlasnicima firme "S&L Jokić", koji se nisu oglasili ni posle dva teksta u vezi s ovim slučajem koje smo u međuvremenu objavili.

Za šta se sve terete

- poreska utaja

- prevara u vezi s PDV
- pranje novca

Ko je sve u mreži

"S&L Jokić"
- "Komertit prom" d. o. o. (glavni dobavljač)
direktor Marija Burazor
- "Argent DOO" Beograd (poddobavljač)
direktor Milan Mitrović
- "Peter and Sven DOO" (poddobavljač)
direktor Branko Tica
- "Barella DOO"
direktor Nemanja Radojičić
- "Kariox DOO"
direktor Nikola Ivanović
- "Vitaro DOO" Beograd
direktor Denis Pajić
- "Nasster DOO"
direktor Vojin Jozić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading