OTKRIVAMO KRIMINALNU HOBOTNICU: Ovo je mreža zlataske mafije!

Autor:

Vesti

23.12.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o fantomskim firmama koje su "S&L Jokić" navodno snabdevale zlatom koje je izvoženo u Tursku

OTKRIVAMO KRIMINALNU HOBOTNICU: Ovo je mreža zlataske mafije!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Firma "S&L Jokić", kojoj pripada lanac ekskluzivnih zlatara u Beogradu i koja je predmet istrage zbog tri teška krivična dela, imala je čitavu kriminalnu mrežu preko koje je nanela milionsku štetu državnom budžetu, saznaje Srpski telegraf.


ŠTA PIŠE U PRIJAVI


Naime, prema prijavi u koju je naš list imao uvid, radi se o firmama koje su listom fiktivne.


- Dobavljači koji navodno dostavljaju privrednom društvu "S&L" oformili su mrežu u lancu nabavke zlata, pri čemu su privredna društva koja se nalaze u navedenoj mreži fantomska preduzeća koja navodno trguju zlatom. Glavni dobavljač i od kojeg ulazi novac je firma "Komertit prom" d. o. o., koju je poreska policija evidentirala kao fantomsko privredno društvo. Te firme, u ovako uspostavljenoj mreži na osnovu fiktivnih pravnih poslova, vrše neosnovani povraćaj poreza na dodatu vrednosti ili koriste poreski kredit - piše u prijavi koji su Uprava carina i MUP dostavili Višem tužilaštvu u Beogradu.


Na čelu firme "S&L Jokić" nalaze se vlasnik Bojan Jokić i direktor Borislav Jokić.


- Sumnja se da su oni izvozili zlato u Tursku i na osnovu toga neosnovano podnosili zahtev za povraćaj poreza na dodatu vrednost ili zahtev za poreski kredit. Na taj način su izvršili tri krivična dela: poresku utaju, prevaru u vezi s PDV i pranje novca i tako ojadili državu - kaže izvor našeg lista.


Kriminalna šema, prema prijavi, izgledala je ovako: Jokićeva firma je u 33 navrata izvela zlato turskoj firmi "Nadir doviz ve kiymetli maden ticar zetek mues", a jednom kompaniji "Nadir metal rafineri san ve tic", obe iz Istanbula.


NAGLO ZAĆUTALI


Podsetimo, Srpski telegraf još od 30. oktobra pokušava od firme "S&L Jokić" da dobije odgovor na pitanje kako se prijava za tri teška krivična dela odražava na njihovo poslovanje i da li zbog mahinacija preti zatvaranje njihovih zlatara. Posle upornog odbijanja i zahteva da se naša pitanja preciziraju jer oni, navodno, nemaju pojma ni o kakvoj krivičnoj prijavi, usledio je bezobrazan odgovor, u kom je stajalo da "ili dostavimo detalje ili prestanemo da ih uznemiravamo".


Kada su mejlom taksativno naveli sva tri krivična dela za koje ih sumnjiče, ekspresno je pozivom autoru teksta reagovao vlasnik Bojan Jokić. Tvrdio je da ne zna ništa ni o kakvoj istrazi, a potom telefon prepustio svom advokatu, koji nam je tražio broj predmeta da bi se upoznao s celim slučajem!


Pošto su obojica izbegavala da odgovore pisanim putem, dali smo im rok do ponedeljka 18. decembra. Tog dana nam je Jokić poručio da slavi dva dana i da odgovor očekujemo u sredu, ali obećanje nije ispunio.


I juče smo mu ponudili da čujemo njegovu stranu priče, međutim, nije se oglasio do zaključenja ovog broja.


Jokići i njihovi saradnici "S&L Jokić"

 


- "Komertit prom" d. o. o. (glavni dobavljač)
direktor Marija Burazor
- "Argent DOO" Beograd (poddobavljač)
direktor Milan Mitrović
- "Peter and Sven DOO" (poddobavljač)
direktor Branko Tica
- "Barella DOO"
direktor Nemanja Radojičić
- "Kariox DOO"
direktor Nikola Ivanović
- "Vitaro DOO" Beograd
direktor Denis Pajić
- "Nasster DOO"
direktor Vojin Jozić


Ispravka


U jučerašnjem broju Srpskog telegrafa, u tekstu "Zlatarska mafija opljačkala Srbiju", došlo je do grube tehničke greške. Naime, na fotografiji objavljenoj u sklopu ovog teksta nije Bojan Jokić, vlasnik firme "S&L Jokić", kako je potpisano ispod slike, već njegov stric Bato Jokić, koji nema veze s porodičnim poslom i zlatarom.


Redakcija našeg lista se izvinjava porodici Jokić i čitaocima zbog ovog nenamernog propusta.


za šta se sve terete
- poreska utaja
- prevara u vezi s PDV
- pranje novca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading