ŠTA JE KRIVIČNO DELO "POSLUGA"?! Policija ščepala jednog Nišliju baš zbog toga!

Autor:

Hronika

08.11.2023

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaprećena kazna za to krivično delo je šest meseci do pet godina zatvora.

ŠTA JE KRIVIČNO DELO "POSLUGA"?! Policija ščepala jednog Nišliju baš zbog toga!

Foto: Shutterstock

M. V. (32) uhapšen je od strane Odeljenja za borbu protiv korupcije, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. On je osumnjičen da je izvršio krivično delo posluga.

On se sumnjiči da je tokom ove godine u kontinuitetu, kao zaposleno lice na poslovima platnog prometa u JKP "Merošina", prenosio novac sa računa ovog preduzeća na svoje privatne račune u iznosu od 5.809.800 dinara.

Novac je, kako se sumnja, koristio za svoje potrebe, a potom vraćao novac na račune istog preduzeća, nadoknadivši ceo iznos prisvojenog novca.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Šta je krivično delo posluga?

Za krivično delo posluga tereti se osoba koja se se neovlašćeno posluži novcem, hartijom od vrednosti ili drugim stvarima koje su mu poverene u službi ili na radu u državnom organu, preduzeću, ustanovi ili drugom subjektu ili radnji ili ove stvari drugom neovlašćeno da na poslugu.

Zaprećena kazna za to krivično delo je šest meseci do pet godina zatvora.

Ovo nije često krivično delo i razlikuje se od klasične krađe. Prilikom njegovog izvršenja, onaj ko ga čini, ne zadržava novac ili neku stvar, kao što je slučaj kod krađe. Takođe, onaj ko se poslužio, na neki način legalno je došao do tog novca. Mnogima je dobrodošlo još malo para kako bi "zapušili rupe" ili vratili dugove, ali za poslugu sledi robija.

Inače, poslugom se često smatra i kada neko obije tuđi automobil, bez namere da ga ukrade, već samo da se preveze od jedne do druge tačke, gde i ostavi vozilo. Ovakvi slučajevi nekada su se veoma često dešavali.

Najčešćih primera ovog krivičnog dela bilo je kod pojedinih blagajnika koji bi nadohvat ruke imali određenu svotu novca. Oni koji raspolažu tuđim novcem došli bi u iskušenje da se od tih para okoriste, a kasnije da ih vrate kao da se ništa nije desilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading