RAT ŠVEDSKE MAFIJE BUKTI NA BALKANU: Novi detalji likvidacije u Sarajevu

Autor:

Hronika

02.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

H. O. P. (26) osumnjičen za ubistvo Harisa Osterdala (30) pokušao da ga ubije i u Istanbulu da bi ga sprečio da svedoči.

RAT ŠVEDSKE MAFIJE BUKTI NA BALKANU: Novi detalji likvidacije u Sarajevu

Foto: Profimedia, Facebook

Rat unutar švedskog mafijaškog klana prelio se na Balkan. Posle ubistva Harisa Osterdala (30) preksinoć je u Sarajevu uhapšen H. O. P. (26), takođe švedski državljanin. Policija BiH ima saznanja da je Osterdal likvidiran jer je odlučio da svedoči protiv jednog od vođa narko-kartela u Švedskoj. Zbog ove izdaje, postao je meta.

Sarajevski mediji pišu da je ubijeni Osterdal poznat po brojnim krivičnim delima u Švedskoj, a neki izvori navode i da je vođa narko-mreže.

Njegovoj likvidaciji u sarajevskom naselju Stup, u sklopu stambenog kompleksa Bulevar, prethodio je niz nasilja i oružanih obračuna u Švedskoj, ali i Turskoj.

Prema pisanju medija, uhapšeni H. O. P. pokušao je likvidaciju Osterdala pre nekoliko meseci u Istanbulu. Iako je na njega pucano, nisu uspeli da ga ubiju.

- On je već nekoliko godina poznata osoba u svetu bandi Stokholma - pišu švedski novinari, koji su ga povezali s velikim sukobom unutar kriminalne mreže "Fokstrot", prenosi Kliks.

U istanbulskoj četvrti Maslak 6. septembra dvojica nepoznatih naoružanih muškaraca na motociklima otvorila su vatru na grupu osoba koja je sedela u kafiću, a ona je uzvratila istom merom. Napadači su uspeli da pobegnu. Bio je to napad na ekipu Rava Madžida, poznatog kriminalca u Švedskoj i vođu bande "Fokstrot".

Posle pucnjave uhapšeni su napadnuti K. K. (47) i državljani Švedske Rikardo Iho Markus (23), Mevludin Mehonjić (31), Elvir Mutić (22) i Salah el Zubeidija (24) iz Norčepinga, kao i Osterdal. Oni su sredinom oktobra pušteni na slobodu, te su se uputili u Sarajevo, saznaje Expressen.

Samo nekoliko dana kasnije majka Ismaila Abda, vođe "Fokstrotove" otcepljene bande, ubijena je u Upsali. Tokom rata bandi pucano je i na majku Mutića u Norčepingu. U talasu nasilja, pucnjava i pokušaja ubistava koji potresaju Švedsku od septembra ove godine poginulo je šest ljudi. Smatra se da je većina ovih pucnjava povezana sa sukobom u mreži "Fokstrot".

Bezbednosne službe tumače da iza svega stoji sukob između Rave Madžida (37), čiji je nadimak Kurdska Lisica, i Ismaila Abdoa, kog mediji nazivaju Jagoda. Ovi nadimci potiču od pseudonima koje njih dvojica koriste u raznim šifrovanim porukama.
Obaveštajno-policijski organi u BiH sada istražuju šta su švedski državljani radili u Sarajevu, da li su imali kontakte s nekim državljanima BiH i domaćim kriminalnim grupama, navodi Kliks.

Krvave ruke Kurdske Lisice

Na čelu "Fokstrota" je Rava Madžid, zvani Kurdska Lisica, koji je od 2018. najtraženiji Šveđanin na Interpolovoj poternici. Te godine su mu švedske vlasti dozvolile da napusti zemlju uprkos tome što je bio pod nadzorom i na uslovnoj slobodi jer je pokrenuo krvavi talas nasilja. Otad boravi u Turskoj, gde je uspeo da kupi državljanstvo u zamenu za investicije 2020. kroz program turskih zlatnih viza.

Prema poslednjim podacima, kreće se u oblastima u blizini s granicom Irana. Navodno, poslednji put je tamo lociran početkom oktobra. Pojavila se čak vest i da je uhapšen u Iranu, ali ta vest nije potvrđena.

Njegova grupa poznata je po brutalnosti. Svoje suparnike su ubijali u oružanim sačekušama, a neke su likvidirali i postavljanjem eksplozivnih naprava. Kao ubice i izvršioce teških krivičnih dela skoro uvek koristi maloletnike.

GLAVNI DILER "FOKSTROTA" PAO U BEOGRADU

Pre nekoliko dana, da podsetimo, u Beogradu je uhapšen švedski državljanin V. M. (37), koji je takođe uticajni član zloglasne grupe "Fokstrot". U okviru ove mafijaške organizacije, on je bio glavna karika u narko-lancu, ali i u nabavci oružja. Njegov zadatak je bio da spaja organizatore transporta kokaina u Srbiji i Crnoj Gori s dilerima iz Skandinavije, odnosno s članovima svog klana, koji su dalje rasturali narkotike. Prema jednoj verziji, u Beogradu se primirio u štek-stanu da bi izbegao rat unutar svoje ekipe i sačuvao živu glavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading