KAD KRENE AMBER ALERT - PREKID PROGRAMA, A ONDA...POTRAGA SVIM SNAGAMA! Prilagođeni sistem prvi u Srbiji i velikom broju zemalja Evrope

Autor:

Hronika

24.10.2023

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sistem Amber Alert omogućava brzu razmenu informacijama o nestaloj deci kako bi se mobilisala javnost i povećale šanse za njihovo pronalaženje.

KAD KRENE AMBER ALERT - PREKID PROGRAMA, A ONDA...POTRAGA SVIM SNAGAMA! Prilagođeni sistem prvi u Srbiji i velikom broju zemalja Evrope

Foto: Printscreen/amberalert.rs/

Amber alert

Amber Alert sistem "Pronađi me", koji od sutra kreće sa implementacijom u Srbiji, razlikovaće se od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, izjavio je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

On je objasnio da se u Srbiji radilo na prilagođavanju sistema našim uslovima.

- Smatram da će naš sistem zaista dobro raditi, jer smo ga mi podredili našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece. Moram reći da je sistem "Pronađi me" prvi u regionu i u većem delu zemalja Evrope - rekao je Jurić za Tanjug. 

Jurić je objasnio da će se prva faza pokretanja sistema sastojati od toga što će mediji prekinuti emitovanje svojih programa u prvih osam sati na 30 minuta. 

- Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi - ukazao je Igor Jurić. 

Jurić je naveo da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Dodao je da će JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivati na ekranima informaciju o nestanku deteta. Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi. 

- Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji da se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je Jurić. 

On je istakao da će policija isključivo voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.
Prema rečima Jurića, druga faza nadogradnje sistema će početi odmah nakon prve faze i ona će uključiti druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu. 

- Tu pre svega mislim na tržne centre, na benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ali ono što je takođe jako važno reći je da ćemo u toj drugoj fazi uključiti i društvene mreže - naveo je Jurić. 

Jurić je rekao da je prema njegovim saznanjima, MUP već u kontaktu sa kompanijom "Meta" kako bi se rešio problem odgovornih lica koja će garantovati da se objava o nestanku povuče kada dete bude pronađeno. 

- Ono što je nedostajalo i što još uvek nedostaje u Srbiji po pitanju društvenih mreža su odgovorna lica koja mogu garantovati da kada se povuče objava i kada je dete pronađeno, da će svi ti podaci biti povučeni i da nema nikakve opasnosti po zaštitu ličnih podataka - objasnio je Igor Jurić. 

Sistem Amber Alert omogućava brzu razmenu informacijama o nestaloj deci kako bi se mobilisala javnost i povećale šanse za njihovo pronalaženje.  Nazvan je prema devojčici Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksasu, 1996. godine, nakon čega je pokrenuta kampanja za uspostavljanje sistema za brže reagovanje za nestale i kidnapovane osobe. 

Nakon SAD-a, ideja hitnog upozorenja za nestalu decu postala je globalna inicijativa i koristi se u zemljama poput Kanade, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Austraije, Meksika, Brazila i Argentine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading