SRPSKI AMBER ALERT KREĆE SA RADOM OD SUTRA! Evo kako će funkcionisati!

Autor:

Vesti

24.10.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je objavio Igor Jurić, srpski sistem Amber alert sutra će zvanično početi sa radom.

SRPSKI AMBER ALERT KREĆE SA RADOM OD SUTRA! Evo kako će funkcionisati!

Foto: pixabay.com, Printscreen/amberalert.rs/

- Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u potragu - rekao je za Novo jutro TV PINK, Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

On je istakao i da će ovaj sistem imati ogroman značaj za celo društvo i za porodice nestale dece.

- Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u potragu. To do sada nije bio slučaj i zbog toga je ovaj sistem veoma značajan. On podrazumeva da će se u samu potragu za nestalom decom, osim policije, koja će nastaviti svoje redovne procedure, kako je i do sada radila, uključiti i šira zajednica - rekao je Jurić.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Igor jurić

Prema njegovim rečima, mediji će imati ključnu ulogu i biće najviše angažovani, uz mobilne operatere i druge relevantne aktere. Ovo uključuje saradnju sa aerodromom Nikola Tesla, "Putevima Srbije", tržnim centrima, benzinskim pumpama, kao i aktivno učešće građana i njihova informisanost.

- Sistem će se graditi iz nekoliko faza, a prva od njih biće pokrenuta sutra na konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2023." gde će se pokrenuti sistem. U ovoj prvoj fazi u sistem će biti uključeni mediji, mobilni operateri, aerodrom, kao i železničke i autobuske stanice koje imaju tehničke mogućnosti trenutno za to - kaže Jurić i dodaje:

Republika

Foto: shutterstock

Amber Alert

- U drugoj fazi uključiće se tržni centri, koji će kada nestane jedno dete imati obavezu da na svojim led ekranima u okviru tržnih centara objave informaciju o nestanku, kao i benzinske pumpe. U drugoj fazi uključiće se i društvene mreže - rekao je Jurić.

Napominje da će tokom prvih osam sati od nestanka biti izdati obaveštenja o nestanku, a svi će koristiti isti plakat sa fotografijom i osnovnim podacima.

- Imaćete obavezu da objavljujete tu informaciju svakih 30 minuta u prvih osam sati, a zatim i do 24. sata na sat vremena. Mobilni operateri će poslati poruke da je dete nestalo, a na auto-putevima će takođe biti objave - rekao je Jurić.

Alan Nanavaty, izvršni direktor odeljenja za nestalu decu u Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu u Virdžiniji, rekao je da je Amber Alert jako važan alat za pronalazak nestale dece.

- On se u SAD koristi već duže vremena i kada se koristi stopa uspešnosti je izuzetno velika. Kada se koristi 99 odsto dece se veoma brzo pronađe - rekao je Nanavaty.

Igor Jurić izjavljuje da se sada, unutar 12 sati, uspešno locira otprilike 85 posto nestale dece, dok se u roku od 3 sata pronađe preko 58 posto nestale dece, a gotovo 99 posto se locira unutar nekoliko dana.

Dodaje da će zvanično lansiranje sistema biti sutra, i ističe da sa zadovoljstvom može konstatovati da ćemo biti jedina zemlja u regionu sa ovakvim sistemom.

- Ono što je meni lično cilj, a u interesu je svih građana, jeste da sada i druge zemlje isto ovo kopiraju, što bi bilo jako važno za sve nas - rekao je Jurić.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading