POZNATO ŠTA SE DEŠAVA SA MLADIĆEM KOJI JE RANIO DRUGA: MUP se ponovo oglasio nakon pucnjave u Vršcu - krivična prijava i protiv POLICAJCA

Autor:

Hronika

22.08.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povređeni šesnaestogodišnjak je zbrinut u Urgentnom centru u Beogradu.

POZNATO ŠTA SE DEŠAVA SA MLADIĆEM KOJI JE RANIO DRUGA: MUP se ponovo oglasio nakon pucnjave u Vršcu - krivična prijava i protiv POLICAJCA

Foto: ST/Vladimir Lukić, Shutterstcok

Ilustracija

Policija u Vršcu uhapsila je D. Ž. (18) iz Vršca, zbog izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok će protiv četrdesetsedmogodišnjeg policijskog službenika biti podneta krivična prijava za krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

D. Ž. se sumnjiči da je sinoć u Vršcu, u kući policijskog službenika koji nije bio prisutan, iz njegovog neobezbeđenog službenog pištolja, ispalio hitac kojim je povredio šesnaestogodišnjeg mladića.

Povređeni šesnaestogodišnjak je zbrinut u Urgentnom centru u Beogradu.

Osumnjičenom D. Ž. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

Podsetimo, mladić iz Vršca počinio je krivično delo pokušaj ubistva.

Pokušaj ubistva čini osoba koja započne a ne dovrši lišenje života druge osobe. Krivična prijava se podnosi okružnom javnom tužilaštvu.

Prvostepenom presudom optuženi, kome se optužnicom ovlašćenog tužioca stavlja na teret izvršenje krivičnog dela ubistva u pokušaju, oglašava se krivim zbog krivičnog dela teške telesne povrede. Za ovo jrivično delo nije potreban direktan umišljaj jer se traži namera za lišenje života uz preduzimanje takvih radnji koje su podobne za to. Takav stav prvostepenog suda nije ispravan. Pokušaj postoji u slučaju kada se sa umišljajem započne izvršenje krivičnog dela. Prema tome, kod pokušaja načelno posmatrano, zakon ne pravi razliku između direktnog i eventualnog umišljaja, tako da umišljaj kod pokušaja može biti ne samo direktan već i eventualni. Krivično delo ubistva može biti izvršeno ne samo sa direktnim već i eventualnim umišljajem, pa prema tome i pokušaj ovog krivičnog dela može biti izvršen ne samo sa direktnim već i eventualnim umišljajem. Još manje je ispravan stav da se kod pokušaja krivičnog dela ubistva "traži namera za lišavanje života". Namera nije elemenat krivičnog dela ubistva, pa nije potrebna ni za pokušaj ovog dela. dovoljan je umišljaj, bilodirektni ili eventualni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading