ŽELIMO MIR I VERUJEMO U POLITIČKO REŠEENJE, ALI OVO SU CRVENE LINIJE Ministar Vučević jasan da Srbija neće samo pričati ako dođe do proterivanja i ubijanja Srba sa KiM

Autor:

Hronika

31.05.2023

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Put Aljbina Kurtija vodi ka sukobima, pucanju, povređivanju i svim onim scenama koje smo videli, upozorava Miloš Vučević.

ŽELIMO MIR I VERUJEMO U POLITIČKO REŠEENJE, ALI OVO SU CRVENE LINIJE Ministar Vučević jasan da Srbija neće samo pričati ako dođe do proterivanja i ubijanja Srba sa KiM

Foto: RTS/printscreen

Ministar odbrane Miloš Vučević

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević govorio je danas o bezbednosti Srba na Kosovu, situaciji koja je već treći dan napeta u četiri srpske opštine na severu KiM, kao i rešenjima za “Jutarnji dnevnik” RTS-a. 

- Najveći mogući bezvednosni rizik, imajući u vidu sve ono što se dešavalo u prethodnim danima, nedeljama i mesecima unazad, sve ono o čemu je predsednik Republike pričao i obaveštavao javnost u Srbiji. Taj put Aljbina Kurtija vodi ka sukobima, pucanju, povređivanju i svim onim scenama koje smo videli. Da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa KiM od strane albanske administracije iz Prištine- istakao je Vučević i dodao da Srbija veruje u politički dijalog i rešenje, te je predsednik juče imao razgovore sa predstavnicima zemalja Kvinte i Kinom.

- Uvek je bolje tražiti političko rešenje, nego ići u sukobe. Vojska Srbije je, po naredbi predsednika Republike, podignuta na najviši nivo borbene gotovosti, a Srbija je sa političke strane definisala crvene linije. Govorimo o scenarijima da neko ubija Srbije, proterivanje Srba kakvo smo imali pre 20, 30 godina. Te situacije bi bile crveni alarm da Srbija više ne može samo da priča. To nije naš nacionalni interes, već da bude stabilnosti i mira.

Srbija nije zadovoljna postupanjem KFOR

Ministar je naglasio da “za naš narod na Kosovu i Metohiji već dugo nisu normalni uslovi za život, da svuda na svetu svi imaju prava na ljudska prava i slobode a da je samo srpska zajednica na KiM izopštena iz pristojnih stvari.”

- Dokle god je procena da je ugrožen nacionalni i državni interes Srbije vojska će biti u stanju povišene borbene gotovosti. Srbija nije zadovoljna postupanjem KFOR. Oni su napravili prsten oko okupirane zgrade opštine u Zvečanu i time asistirao specijalnim kosovskim snagama. To nije zadatak KFOR. Posao EULEKS-a i KFOR-a je bezbednost svih građana, po Rezoluciiji 1244 jedini su koji imaju mandat da se staraju o građanima.

Srbi moraju da budu maksimalno koncentrisani i pribrani

Vučević tvrdi da su demonstracije bile mirne, da su naši građani počeli da se brane tek kada je krenuo napad na njih i udaranje.

 

 

- Naši građani su spremni da se brane. Srbi na severu više nemaju milimetar prostora za kompromise i spremni su da po svaku cenu čuvaju svoj dom gde žive vekovima. Vrlo lako može doći do smirivanja tenzija, dovoljno je da međunarodna zajednica i KFOR isprate Kurtijeve lažne gradonačelnike iz kontejner izbora. Pozdravljamo sve mere ili odluke koje su usmerene na smirivanje tenzije i jasno definisanje ko je odgovoran za ovu situaciju. Nadam se da će se Kurti dozvati pameti i da neće srljati u nove sukobe. Kurti je uspeo da zloupotrebi KFOR i zato ne smemo mi da uđemo u narativ zamena teza, nije nama KFOR problem. I Srbi moraju da budu maksimalno koncentrisani, pribrani, da mirno i demokratski brane svoja prava i slobode koja se garantuju svima na svetu. Da ne bismo opet ušli u scenario da smo nasilnici. Taj narod je očajan i okupiran decenijama. Ovde ljudi nemaju uslove za život, njima je svakodnevno ugrožen opstanak. Vrlo interesantno, na Kosovu je uvek borba protiv kriminala samo tamo gde Srbi žive. A nigde drugde na KiM nema kriminala, samo gde Srbi žive u homogenim zajednicama. To i neki mediji i političari u centralnoj Srbiji prihvataju i daju šlagvort Aljbinu Kurtiju i svima onima koji žele da vide Kosovo bez Srba. Treba nam minimum nacionalnog koncenzusa i jedinstva, nije pitanje da li neko navija za plave, bele ili ljubičaste, pitanje je opstanka naroda na KiM. I mnogo mi je interesantno ovi što protestuju na ulicama Beograda, mnogo pomažete Srbima na KiM time što trubite iz kola. Ajte vi dole malo da pomognete ljudima, a ne da blokirate život u drugim gradovima- bio je izričit ministar vojni.

Mi hoćemo dijalog, sklonite lažne gradonačelnike i videćete smirivanje situacije

Na pitanje novinarke koje je rešenje trenutke situacije u južnoj srpskoj pokrajini, Vučević odgovara:

- Dijalog bi trebalo da bude put za izlazak iz ove situaicje. Mi hoćemo dijalog, izvolite da povučete okupatorske snage sa severa KiM, sklonite lažne gradonačelnike, koji nikome nisu gradonačelnici, i vaše okupacione snage s dugim cevima koji plaše Srbe i videćete vrlo brzo smirivanje situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (60)

Loading
Maja

31.05.2023 09:53

Mi se zalažemo za mir, ali nećemo dozvoliti ubijanje našeg naroda.

Maja

31.05.2023 09:53

Srbija želi mir, jer on je svima potreban. Rešenje postoji samo međunarodne zajednice da preuzmu stvar u svoje ruke.

Dušan

31.05.2023 09:57

Srbija će štititi narod na KiM

Veki

31.05.2023 09:58

Nadamo se da ce se sve resiti mirnim i diplomatskim putem, da svi budu zadovoljni postizanjem resenja