U KOSTINOM TELEFONU SLIKE 23 PIŠTOLJA: Novi detalji istrage masakra u školi "Ribnikar"

Autor:

Hronika

26.05.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maloletni monstrum mesec dana pre zločina počeo da izučava kako funkcionišu pojedini modeli oružja.

U KOSTINOM TELEFONU SLIKE 23 PIŠTOLJA: Novi detalji istrage masakra u školi "Ribnikar"

Foto: printscreen/Republika

Kosta Kecmanović

U telefonu Koste Kecmanovića (13), dečaka-ubice koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" pobio devet školskih drugova i čuvara, a ranio pet đaka i nastavnicu, stručni tim MUP Srbije našao je mnoštvo podataka o načinu na koji je ovaj učenik pripremao masakr. Među njima su i slike pištolja s preciznim karakteristikama. Više do 20 modela kratkih cevi počeo je mesec dana pre zločina da izučava maloletni ubica.

Ovo je još jedan dokaz da je masakr pažljivo pripremao.

- Na tim fotografijama su i pištolj zbrojevka šedou 9 mm, koji poseduje njegov otac, i drugi poluautomatski pištolji, zastavini pištolji velikog kalibra, ali i trofejni ruger. Pretraživao je i način punjenja i pražnjenja, kočenja, koliko metaka staje u okvir. To jasno govori o tome da nije želeo da mu oružje zakaže, da se neki metak ne zaglavi u realizaciji paklenog nauma - navodi dobro obavešteni izvor Republike.

Predaja kao na filmu

Masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" dogodio se 3. maja oko 8.40 u OŠ "Vladislav Ribnikar". Kosta Kecmanović je odmah na ulazu počeo da puca na sve koje je susreo da bi krvavi pir nastavio i po učionicama. Posle nekih dva minuta sam je pozvao policiju, kao na filmu, izvadio okvir iz pištolja i podigao ruke uvis kad su došli policajci.

Kosta, kako je utvrđeno istragom istorije njegovih pretraga na internetu, fan je jednog od najvećih svetskih mafijaša - El Čapa, igrao je ratne igrice, a s ocem Vladimirom odlazio na pucanje u streljani.

- Taj dečak je bio predodređen da napravi nešto strašno. Interesovanje za funkcionisanje različitih vrsta naoružanja u njegovom slučaju nije hobističko, već mu je izgleda postalo opsesija. On je, ubijajući po školi, ispucao 57 metaka za nekoliko minuta. Praznio je i menjao okvire samo jednog pištolja i nastavljao dalje, sejući smrt po hodniku i učionicama. To deluje kao neverovatna rutina, kao da je ubijao i ranije - objašnjava izvor.

Istraga svih kontakata

Policija u saradnji s tužilaštvom radi na tome da utvrdi koga je sve maloletni ubica zvao telefonom, o čemu je razgovarao s osobama s kojima je bio u kontaktu, da li se svađao s nekim, da li je imao neku simpatiju, neuzvraćenu ljubav. Istražuje se i zašto su mu većinom devojčice bile meta, da li je nekome pretio i da li je njemu neko pretio.

Inspektori koji rade na slučaju bili su šokirani ovim otkrićima. Pogotovo kad su otkrili da je Kosta i na računaru pretraživao slične sadržaje.

- Gledao je američku seriju "Zločinački umovi", guglao fotografije uličnih nemira širom sveta gde demonstranti koriste Molotovljeve koktele... Prava je sreća u već velikoj nesreći koju je napravio da četiri Molotovljeva koktela nađena u njegovom rancu nije upotrebio, kako je planirao. Ko zna koliko bi još žrtava bilo da je zapalio školu - tumači ovaj izvor.

Istraga masakra se, uz saslušanje svih iz njegove okoline, među kojima su, pre svega, Kostini roditelji Miljana i Vladimir, nastavlja veštačenjima. Forenzičari analiziraju i Kostinu garderobu, knjige koje je čitao, lične beleške, video-snimke školskih kamera u trenucima masakra.

Kako je došao do dva pištolja koje je njegov otac držao u sefu pod šifrom i kako je mogao da pripremi Molotovljeve koktele, a da niko u kući ne primeti šta radi, pitanja su, zasad, bez odgovora.

Objedinjen postupak protiv majke i oca

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljen je izveštaj o postupanju policijskih službenika PU za grad Beograd, zajedno sa izjavom Miljane Kecmanović, Kostine majke, koju je dala policiji.

Cilj je da se utvrdi da li se u njenim radnjama stiču zakonska obeležja krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, saopštilo je tužilaštvo.

- Po prijemu izveštaja, spisi predmeta su 26. 5. dostavljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi spajanja s predmetom u kom se u tom tužilaštvu vodi istraga protiv V. K. - oca dečaka ubice zbog krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti, imajući u vidu da između krivičnih dela koja im se stavljaju na teret postoji međusobna veza i delimično isti dokazi, te je celishodno da se vodi jedinstveni postupak - naveli su iz tužilaštva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

30.05.2023 10:01

vratiti smrtnu kaznu !!!