OVO JE NASTRAŠNIJE MOJE ISKUSTVO KAO LEKARA I ČOVEKA! Potresna konferencija u Vladi Srbije nakon masakra na Vračaru: Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je NEZAPAMĆENO!

Autor:

Hronika

03.05.2023

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika tragedija se dogodila jutros oko 8.40 u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

OVO JE NASTRAŠNIJE MOJE ISKUSTVO KAO LEKARA I ČOVEKA! Potresna konferencija u Vladi Srbije nakon masakra na Vračaru: Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je NEZAPAMĆENO!

Foto: TV Pink/printscreen

Učenik sedmog razreda ove škole Kosta K. pucao je na đake i obezbeđenje, pri čemu je osmoro dece i čuvar ubijeno, dok je šest osoba i jedan nastavnik povređeno.

Zakazana je vanredna konferencija u Vladi Srbije na kojoj će se obratiti ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ako i predstavnici MUP-a.

Konferencija je počela minutom ćutanja kojoj se odala počast preminulima.

Decu roditeljima niko ne može da vrati. Tragedija se dogodila kada je učenik sedmog razreda učinio ovaj bestijalni cilj. Prsten obezbeđenja je funkcionisao, postojao je i video nadzor - kaže Ružić.

Zahvalan sam i zdravstvenim radnicima. Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam svima koji su pokušali da spreče ovu tragediju. Tim psihologa je pozvan, kako bi se svima pružila pomoć u ovom peridu - dodao je Ružić.

Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti, počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. maja. Od sutra će nastava počinjati sa minutom ćutanja. Srbija je na žalost i deo onog sveta u kome se ove stvari dešavaju. Evidentan je poguban uticaj ineterneta, video igrica. Mi smo danas imali veoma sadržajan, emocijama nabijen, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić. Izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da još jednom da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilih isprate na miru - istakao je ministar.

Obraćanje ministarke zdravlja

- Osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao su izgubili život. Dva dečaka u Tiršovoj su stabilni, treća devojčica koja ima povredu glave i ona je kritično, za njen život se bore. U UC devojčica sa povredom trbuha i ruku, ona je stabilno. Dečak sa povredom neoge je u sali. Dečak koji je prostreljen u grudni koš, ima povredu kičme, mora će da se radi više intervencija. Nastavnica je u životnoj opasnosti. Izražavam iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili decu. Sa 40 godina staža, ovo je moje najteže iskustvo. Samo nam ostaje da poželimo da se ova deca oporave - kazala je ministarka.

Institut za mentalno zdravlje organizovao je dva telefona za svakog kome bude trebala podrška.

- O daljoj zdravstvenoj nezi za dečaka, odlučiće nadležne institicije - navela je ministarka.

Načelnik PS Beograd

Veselin Milić, načelnik PS Beograd, istakao je da je policija odmah po prijavi zamenice direktorke izašla na teren i dodao da je poziv dobila policija i od strane napadača Krsmanović Koste.

- Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, dete je već duže vreme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, poneo je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina, pozvao je policiju. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza u školu. Odredio je prioritetne mete, kako koje dete da likvidira i po kom broju - izjavio je Milić.

On je pokazao i spisak koji je K.K. napravio za koje je planirao da ubije.

- Spisak pokazuje detaljan spisak po kome je planirao da ubija decu, i to po brojevima, i po odeljenjima. -

Dečak bio žrtva vršnjačkog nasilja?

Nakon navoda medija da je K.K. bio žrtva vršnjačkog nasilja, te da je to i prijavljivano, ministar je rekao da sistem ni tada nije zakazao.

- Apelujem da vrlo činjenično govorimo u ovim teškim trenucima. Što se tiče vršnjačkog nasilja, koje se pominje, sistem ni tada nije zakazao. radi se o rasekotini na usnu koja je nastala u školi glume, koja nije u sistemu. I po tom osnovu nije se moglo postupiti - rekao je ministar Ružić, odgovarajući na pitanje o navodima da je bilo vršnjačkog nasilja nad učenikom koji je izvršio masakr.

Podsetimo, dečak je najverovatnije od oca uzeo pištolj i započeo ovaj krvavi pir.

Ministarka Grujičić je napomenula da roditelji moraju da vode računa ot ome šta im deca rade, te da moramo da se pozabavimo mentalnim zdravljem.

Licitiranje brojkama

O jutrašnjem licitiranjem broja mrtvih i povređenih, oglasio se i Bratislav Gašić.

- Ja ne bih tvrdio da je došlo do curenja informacija. Mnogo nas je bilo na licu mesta tokom hapšenja. Tužilaštvo će uraditi svoj deo poslao. Nažalost, društvene mreže čine čuda, jer je sve izašlo na internet nakon hapšenja - istakao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Pištolj bio u sefu?

- Oba pištolja koja su pronađena u rancu imala su redovnu dozvolu, on tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom, ali očigledno da je dete uspelo da dođe u posed municije i pištolja. Prema nezvaničnim informacijama za sada, on je redovno išao sa ocem u streljane i vežbao pucanje. U svakom slučaju, prema ocu će biti podnete određene mere - rekao je ministar Gašić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (81)

Loading
Milos

03.05.2023 13:48

Zalost i tuga, ovo je strasno. Saucesce porodicama zrtava.

Janko

03.05.2023 13:49

Saučešće porodicama... Ostavimo nadležnim institucijama da rade svoj posao. Svi treba da učinimo sve da se ovako nešto više nikada ne ponovi...

Stefan

03.05.2023 13:50

Velika tuga za Srbiju. Saučešće porodicama.

Kole Jarak

03.05.2023 13:51

Teško je i reći nešto u ovom momentu, veliki šok za sve!