PRAVIO SAM PARE, NISAM IH PRAO: Šarićevac se pravdao pred sudijom, tvrdi da se bavi biznisom!

Autor:

Hronika

21.12.2022

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovoj organizovanoj kriminalnoj grupi zbog optužbi da su oprali oko 22 miliona evra , za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

PRAVIO SAM PARE, NISAM IH PRAO: Šarićevac se pravdao pred sudijom, tvrdi da se bavi biznisom!

Foto: Tanjug

Darko Šarić

Na samom početku, nakon prozivke optuženih i njihovih advokata, sud je konstatovao je će se optuženom Bojana Stanojković suditi u o odsustvu, prema rešenju suda. Za Stanojkovićem je raspisana poternica 19. aprila, pet dana nakon što je Šarić ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao drugu kriminlanu grupu.

Iznošenjem odbrane Bobana Stojiljkovića, biznismena iz Vranja počelo je ročište. 

Stojiljković je izlaganje počeo spontano kazavši da je tužilaštvo "nešto pobrkalo, što se njega tiče"

- Stalno izazovem smeh kod veća , ali ja ne znam kako da se branim od svih nedaća 10, 12 godina. Za sve imam papire kako sam stekao novac na legalan način. Radio sam u i nostranstvu i zarađivao. I danas zarađujem, stalno sam u inostranstvu,  u Sloveniji , Slovačkoj itd. Ja sam pare pravio, nisam prao. Samo je prethodni sudija pogrešno razumeo, kao i tužilac koji je sve nešto pobrkao. Na današnji dan imam preko 150 radnika, a toliko sam imao i u početku postupka. Poreze sam našoj zemlji plaćao i plaćam - rekao je Stojiljković.

Republika

Foto: ST/Adelarda Popović

Optuženi Erdinč i Stojiljkovic sa advokatom Katančevićem, ka njima gleda optuženi Dabović

Posto ni odbrana , ni tužilaštvo nisu imali pitanja za Stojiljkovića, sudiju je zanimao njegov boravak u inostranstvu pa je pitao:

Bili ste u Brazilu, sa kim i zašto?

- Bio sam u Brazilu povodom kupovinu peleta, koji sada proizvodim. Bio sam sa devojkom u dva navrata oko 20 dana, do mesec-  odgovorio je okrivljeni, pa na naredno pitanje o drugom okrivljenom koji je u bekstvu kazao; Bojana Stanojkovića poznajem dobro, radili smo sa vozilima, nekada je on prodavao meni, a nekada ja njemu. Radili smo i u Crnoj Gori, tamo sam bio prijavljern u Rožajama.-

O poznanstvu sa prvookrivljenom Vranjanac je ponovio ono što je govorio i ranije u prethodnim odbranama. 

- Šarić Darko je bio prijavljen u Bratislavi. Nikada ga nisam video pre suđenja. Imao sam stan taj stan i tamo sam prijavljivao ljude i to sam naplaćivao. Te pare sam uneo u Srbiju. Nisam se sretao sa tim ljudima, samo je to bio biznis - zaključio je. 

Okrivljeni Arguš Erdinč koji se tereti da je prao Šarićeve pare od trgovine droge je sve negirao.

- Ovako, nisam hteo da iznosim odbranu jer u to vreme moj srpski nije bio zadovoljavajući i plašio sam se da mi se nešto ne doda. Sada hoću da kažem ovo : Ja sam još 2005 ili 2006. registrovao firmu u Vranju i počeo sam da poslujem u Srbiji- rekao je Makedonac, pa nastavio: 

- Do 2007. sam u Srbiju uneo oko 700.000 evra. U Kumanovu imamo zlatare i ugostiteljske objekte i legalno smo porodično stekli novac. U Srbiju u Vranju sam počeo da radim. Kupio sam ciglanu koja je odlično radila. Živeo sam u kući Stojiljkovićevog oca u Vranju, na gornjem spratu.. Kupio sma zemlju i počeo biznis sa gradnjom 5.200 kvadrata - istakao je Erdinč. 

Makedonac je priznao da je saradjivao sa optuženim Stojiljkovićem i da su partneri dugi niz godina, dok je kao i Stojiljković negirao da poznaje Darka Šarića od ranije.

- Moja majka je rodom iz Preševa , a ujak mi je tamo savetovao da kupim firmu "Bratstvo". Tada sam zamolio Stojiljkovića za pomoć s tim da i on ima zaradu od tog posla. Ja i dalje imam biznis u Makedoniji ..imam četiri brata i sestru i svi radimo privatno - objašnjava Erdinč pa ističe:

- Nisam imao potrebu da perem moje pare. Zarađivao sam pola miliona godišnje. -

I okrivljeni Goran Vučković iz Vranja, vlasnik i direktor pfirme Euro-petrol je negirao sve optužbe.

 - Od legalnog posla sam zaradio 1.250. 000  sa Euro-petrolom, i uložio sam novac u proširenje biznisa. To imam sve crno na belo. Na crno sam poslovao u diskoteci, a mnogo novca sam zaradio. Sad je to zastarelo i ne mogu da odgovaram za to - rekao je Vučković.

O svom ugroženom položaju u navodno namontiranom procesu okrivljeni je govorio naširoko, a u jednom trenutku se zahvalio tužiocu što mu je dao da jede. 

- Hvala tužiocu koji je kad sam već bio izmoren i pred padanje u nesvest  podelio svoju hranu sa mnom. Imao je dva sendviča sa slaninom koja smo pojeli - ispričao je Vučković. 

Inače, u ovom momentu se tri postupka  vode protiv Šarića. Prvi se vodi za šverc skoro šest tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, a drugi za pranje više od 20 miliona evra. Od ove godine, protiv Pljevljaka se vodi i postupak za organizovanje kriminalne grupe okrivljene za ubistva i više krivičnih dela.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu ove godine ukunuo prvostepenu presudu za pranje novca, kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora. U oktobru ove godine, skoro istovremeno sa podizanjem nove optužnice, isti sud je smanjio prvostepenu presudu Šariću za trgovinu kokaina sa 15 na 14 godina.

Pranje para išlo preko više Vranjanaca

Suđenje se osim Šariću i Bojanu Stanojkoviću ponavlja i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinču, Marku Daboviću, Goranu Vučkoviću, Goranu Bogdanoviću, Nebojši Spasiću, Dušanu Kovačeviću i Stevici Kostiću.

Dubravka Štrbac i Nemanja Krstajić oslobođeni su optužbe za pranje novca i Apelacioni sud je to prihvatio. 

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010. godine.

Foto: ST/Adelarda Popović

Nebojša Jestrović

Pauza na suđenju

Posle dva sata tokom kojih su su optuženi izneli odbranu kako su hteli, i svi negirali krivicu, sudija je odredio pauzu u trajanju od 20 minuta tokom koje će doneti odluku o predlozima za izvođenja novih dokaza koje su ovog meseca podeli branioci Radovana Štrpca. 

Nakon pauze, usvojeni su novi dokazni predlozi za Štrpca. 

Jestrović na kraju suđenja priložio sudu uverenje da ga je udario autobus i da mu zbog toga mora da sedi umesto da stoji kada se obraća veću.

Nastavak suđenja Šariću i njegovoj grupi za pranje para zakazan je za 24. januar u nastupajućoj godini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading