MISTERIJA GIŠKINE SMRTI: Kobni metak Hrvata, izdajnika ili DB

Autor:

Hronika

15.09.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Idem na front iako znam da će me tamo ubiti, izjavio je Đorđe Božović mesec dana pre pogibije.

MISTERIJA GIŠKINE SMRTI: Kobni metak Hrvata, izdajnika ili DB

Foto: facebook.com/printscreen

Đorđe Božović Giška

Misterija likvidacije žestokog momka iz podzemlja Đorđa Božovića Giške i dalje je velika kao pre 31 godinu, kada je pogođen sa samo jednim hicem u Lici, gde je izdahnuo na rukama bratanca tog 15. septembra 1991.

Iako ga je, prema najčešće pominjanoj verziji, usmrtio neko od hrvatskih snajperista kada je Srpska garda, kojom je Giška komandovao, zajedno s vojskom i Teritorijalnom odbranom Medak, zauzela više od polovine Gospića, i dalje se sumnja da je stradao od izdajničkog metka, kog se pribojavao, mada nije isključeno ni da ga je ubila srpska Državna bezbednost (DB).

Republika

Foto: Privatna arhiva/Srpski telegraf

Sahrana Đorđa Božovića Giške

- Svašta se pričalo, pa i da je Giška ubijen s leđa, ali ja to odbacujem kao netačnu informaciju. I DB iz Beograda mogao je da pošalje ubicu, koji se možda krio u kasarni među hrvatskim snagama - kazao je vojvoda Rade Čubrilo, bivši komandant Teritorijalne odbrane Medak - istočni Gospić, koji je bio najdalje 30 metara udaljen od mesta pogibije Giške.

Republika

Foto: Privatna arhiva/Srpski telegraf

Đorđe Božović Giška

Božović je bio jedan od retkih kriminalaca koji su se stideli zlodela iz mladosti, kao što su krađe, u koje se upustio još kao 13-godišnjak, ali je bio ponosan na prijateljstva koja je stekao u tom svetu. Branislava Matića Belog je upoznao vrlo mlad preko boksa, a ludački ga je voleo i njegovo ubistvo je teško podneo. Na njegovoj sahrani, mesec dana pre nego što je ubijen, Giška je održao govor u kome je poručio da mu se bliži kraj, kao i da mu je draže da ga ubiju van Srbije. Upućeni kažu da je bio svestan da je bio na meti DB i da je na ratištu izgovorio da svoje dželate čeka s osmehom.

Republika

Foto: Privatna arhiva/Srpski telegraf

Sahrana Đorđa Božovića Giške

- Idem na front iako znam da će me tamo ubiti. Neću da poginem u Beogradu, pa da posle pričaju da je to zbog obračuna u podzemlju - rekao je tada Giška.

Za DB Božović je pristao da obavlja prljave zadatke još početkom osamdesetih u zamenu za amnestiju i miran boravak u Jugoslaviji pošto je Evropa tragala za njim zbog pljački. Ipak, odnos kriminalaca i DB bio je promenljiv, pa je, prema rečima svedoka tog vremena, Božović u jednom momentu objavio rat DB.

- Giška je 1983. strpan nevin u zatvor od DB, odavde, insistirali su jer je on, kao mlad, radio neke idiotske stvari za njih. Kada je video koje je zlo ta Udba, bukvalno im je objavio rat - izjavio je za Republiku Jovan Otašević, nekada blizak saradnik lidera SPO Vuka Draškovića. Otašević tvrdi da nije istina da je Udba dovela Gišku i Belog u SPO, kako to njihov lider piše, nego da su bili simpatizeri stranke.

Republika

Foto: Privatna arhiva/Srpski telegraf

Otašević i Giška

Ono što ipak potvrđuje Otašević jesu Draškovićeva saznanja da su Giška i DB bili u sukobu.

- Zato što te volimo, odali smo ti, evo, službenu tajnu, raskinuli s Udbom i postali, i Beli i ja, njihova meta i neprijatelji - citirao je Vuk Gišku.

BOŽA SPASIĆ: Plašio se izdaje

Bivši srpski obaveštajac Božidar Spasić, kao odličan poznavalac prilika u kojima je Giška živeo i delovao, sumnja u priče da ga je smakao DB, dok tvrdi da je Božović imao veliki strah od izdaje.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

- Često je govorio da vrebaju izdajnici, tako da on jeste imao strah od izdaje. Njegovo ubistvo je i danas misterija iako su se neki Hrvati svojevremeno hvalili da su ga oni ubili, ali su se kasnije ućutali - rekao je Spasić.

Za prevoz tela uzeli 3.000 maraka

Prevoz Giškinog tela s ratišta debelo je naplaćen, kako tvrdi Jovan Otašević.

- Giška je donet, kad je poginuo, u krvavom ćebetu, a naši zemljaci, za koje je išao da pogine, naplatili su 3.000 maraka da bi ga dovezli. E to je to prokletstvo koje mi vučemo - ističe Božovićev nekadašnji prijatelj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading