KRUŠIKU PODMEĆU KLIPOVE: Nekima ne odgovara oporavak oružara

Autor:

Hronika

18.08.2022

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo rukovodstvo, koje se hrabro uhvatilo ukoštac s problemima, naišlo na opstrukcije čak i kod nekih državnih organa.

KRUŠIKU PODMEĆU KLIPOVE: Nekima ne odgovara oporavak oružara

Foto: youtube.com/ RTV Marš HD Valjevo

Nekada ugledna oružarska kompanija "Krušik" godinama plaća danak lošeg rukovođenja. Poslednji udarac u kovčeg posrnulog giganta zadala je afera "Uzbunjivač", posle koje je država odlučila da stvar preuzme u svoje ruke i ovu firmu nekada svetskog glasa vrati na noge. Međutim, nekome to izgleda ne odgovara, te se novo rukovodstvo, taman što je, koliko-toliko, povratilo strateški važnu firmu, suočava s velikim opstrukcijama.

Srpski telegraf je već pisao o problemima zaposlenih u valjevskoj fabrici jer svakodnevno odlaze na posao strahujući da ne eksplodira neka od čak 70.000 mina koje se, kažu, čuvaju u fabrici, a sve zbog toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova mesecima ne izdaje dozvole za izvoz oružja, bez navođenja razloga za to odugovlačenje.

KRENULO NABOLJE

Budući da fabrika u prethodnih dve ili tri godine nije sklopila neki veći posao, a da sada veliki deo municije bez valjanog razloga čeka dozvolu za izvoz ka stranim kupcima, i laiku je jasno da se nešto valja iza brda. Povratak "Krušika" u život, kao važnog dela naše namenske industrije, očigledno nekom nije po volji, kaže izvor Srpskog telegrafa iz valjevskog preduzeća.

- Država je nakon one afere s navodnim uzbunjivačem, koja je praktično patosirala "Krušik", presekla i rešila da stvari konačno dovede u red. Promenili su rukovodstvo, doveli novu direktorku i nadzorni odbor, oni su se uhvatili ukoštac s problemima i sve je krenulo nabolje. Sada bi neko to da zaustavi - ističe sagovornik našeg lista.

Napominje i da ne zna kome je to u interesu, ali državi nije. Opstrukcije, međutim, dolaze i od pojedinaca iz državnih struktura, što se vidi i iz ove situacije u kojoj MUP neobjašnjivo odlaže izdavanje dozvole iako su svi ostali koji treba da odobre izvoz mina inostranom kupcu to uradili.

- Jedan problem su dozvole, koje se iz ne znam kog razloga ne izdaju, drugi je opstrukcija sklapanja poslovnih ugovora uopšte. Da ne pričam o negativnoj medijskoj kampanji koja je vođena protiv "Krušika" više od dve godine u kontinuitetu - zaključuje naš sagovornik.

MEDIJSKO BLAĆENJE

Jovanka Andrić, koja se od juna prošle godine, kada je smenjen njen prethodnik Vladan Lukić, nalazi na čelu firme, nije želela da odgovori na pitanja ovim povodom. Ipak, nakon imenovanja navela je da su ohrabrujuće vesti da najviše državno rukovodstvo intenzivno radi na iznalaženju rešenja za tu firmu.

- Posle dužeg vremena urušavanja i medijskog blaćenja "Krušika" primetna je klima u kojoj zaposleni, sindikat i menadžment, uz podršku države, čine napore da pomognu u stabilizaciji firme i vraćanju na pozicije ponosa namenske industrije - rekla je Andrićeva.

Radnici bili bez knjižica

U kakvom je lošem stanju bila valjevska fabrika oružja govori podatak da su radnici bili bez zdravstvenog osiguranja jer im nisu uplaćivani porezi i doprinosi. Takođe, zbog nedostatka posla reprezentativni sindikati svojevremeno su prihvatili da se umanje zarade za dodatke koje dobijaju oni radnici koji su izloženi velikom riziku na radnom mestu.

O "Krušiku"

- firma osnovana 1939. za proizvodnju municije, tada se zvala "Vistad"

- danas u vlasništvu države kao deo namenske industrije

- zapošljava blizu 200 inženjera

- prodala više od 15 miliona proizvoda u preko 70 zemalja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading