KRUŠIK KAO BURE BARUTA! PRETI KATASTROFA: MUP koči dozvole za izvoz, 70.000 mina može da eksplodira!

Autor:

Hronika

17.08.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U krugu fabrike velika količina municije, koja, bez valjanog razloga, čeka dozvolu za transport ka inostranim kupcima.

KRUŠIK KAO BURE BARUTA! PRETI KATASTROFA: MUP koči dozvole za izvoz, 70.000 mina može da eksplodira!

Foto: youtube.com/ RTV Marš HD Valjevo

Incident koji se u ponedeljak dogodio u valjevskoj fabrici Krušik nije ništa u odnosu na ono što bi moglo da se desi jer je u tom vojnom postrojenju neadekvatno uskladišteno čak 70.000 mina, saznaje Republika.

Dve radnice vojne fabrike Krušik u Valjevu povređene su početkom sedmice u eksploziji inicijalne kapisle koja se dogodila oko sedam časova u jednom od pogona. Teško je povređena 40-godišnja radnica N. M. u pogonu Kapislana. Njoj je kapisla, praktično, eksplodirala u rukama.

TREĆA NESREĆA

I pored brze reakcije lekara, ostala je bez nekoliko prstiju, zadobila je i opekotine lica i očiju, zbog čega je hitno prebačena na očnu kliniku u Beogradu. Još jedna radnica, koja se u trenutku eskplozije nalazila pored N. M., lakše je povređena.

Ovo je, inače, treći incident u toj fabrici u poslednjih šest meseci. Međutim, ono što posebno zabrinjava radnike jeste što se na svega nekoliko metara od njih nalazi na hiljade mina koje se ne čuvaju na pravilan način. Kada bi samo jedna eksplodirala, kažu zabrinuti radnici, niko živ ne bi ostao. Razlog je, objašnjavaju, to što Ministarstvo unutrašnjih poslova već mesecima ne izdaje dozvole izvoznicima.

- Glava nam je u torbi. Svakog dana, kada idemo na posao, u strahu smo i pomolimo se bogu da se vratimo čitavi. Dovoljan je mali okidač da svi odletimo dođavola, a ovo što se desilo koleginicama u ponedeljak, srećom, nije dovelo do lančane reakcije i veće nesreće, ne samo u fabrici nego i šire - priča za Republiku jedan od radnika valjevske fabrike oružja koji je zbog opasnosti od gubitka posla želeo da ostane anoniman.

ĆUTE KAO ZALIVENI

Napominje i da traži izlaz, ali pošto ga trenutno nema, prinuđen je da svaki dan odlazi na posao i rizikuje život. U svetlu poslednje u nizu havarija s pravom se postavlja pitanje ko će biti odgovoran u slučaju moguće havarije. Međutim, ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova ni iz kompanije Krušik nisu odgovorili na naša pitanja ovim povodom.

Šteta je ogromna

Ova firma inače već godina beleži katastrofalne gubitke, a protekla godina je bila rekordna. Naime, prema finansijskom izveštaju iz 2021, njihova zaduženja su dostigla astronomskih 9,98 milijardi dinara ili 85 miliona evra, što i nije čudo s obzirom na to kakva je kampanja vođena protiv njih (slučaj "Uzbunjivač"). Tada je Krušik, kao jedna od uzdanica izvoza naše namenske industrije, pretrpeo ogromnu štetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading