MASAKR NA CETINJU PRESLIKAN ZLOČIN IZ SUBOTICE! Ubistvo kojim je zaustavljen pokolj na svadbi!

Autor:

Hronika

16.08.2022

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sela Martonoš i Orom ostaće poznata po masakru koji je 17. maja 2015. godine počinio Rade Šefer (55) samo dan nakon sinovljeve svadbe.

MASAKR NA CETINJU PRESLIKAN ZLOČIN IZ SUBOTICE! Ubistvo kojim je zaustavljen pokolj na svadbi!

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Shutterstock, Tanjug/AP

Ilustracija: Republika.rs, Shutterstock, Tanjug/AP

Svoj krvavi pir Rade je započeo u Oromu, dan nakon što je oženio sina Vlastimira, ubivši roditelje svoje supruge Rože koja ga je napustila godinu dana ranije. 

Nakon što je iz lovačke puške ispalio nekoliko hitaca u Gizelu (68) i njenog muža Jenea (74), odvezao se do Martonoša gde je usmrtio snaju Nataliju (25), kao i njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43).

Poslednja u nizu žrtava bila je njegova bivša supruga Roža (47) sa kojom se rastavio, ali to, kako su kasnije meštani svedočili, nikada nije mogao da prihvati.

Tragedija bi bila još veća da ga u jezivom pohodu nije zaustavio francuski državljanin Emanuel Danjonj koji ga je ubio, nakon što je Rade ranio njegovu ženu Natali, tetku Radetove snaje Natalije.

Nije hteo da mu sin "prođe kao on u životu"

Meštani su posle tragedije ispričali da je Rade o svojoj budućoj snaji govorio veoma loše i optuživao bivšu suprugu Rožu da ju je ona "pronašla za sina".

- Rade se nije mirio sa činjenicom da ga je žena ostavila, a nije mu se dopadala ni Natalija, izabranica njegovog sina. Sve to ga je preobratilo u pomahnitalog višestrukog ubicu - kazali su tada Radetovi poznanici.

Nije hteo da mu sin "prođe kao on u životu", ali je ipak prisustvovao svadbi između Vlastimira i Natalije.

Rade se na svadbi do te mere napio da je napao bivšu ženu i mlađeg sina, nakon čega je završio u policiji na trežnjenju.

- Policija ga je privela, ali nije bio uhapšen. Bila je u pitanju porodična svađa i nije bilo osnova za njegovo zadržavanje - izjavio je tada Mirko Gašović, javni tužilac iz Sente.

Posle izlaska iz pritvora Rade je započeo krvav pir.

Hteo da ubije sve svatove

Kako su svatovi ispričali pre 7 godina, Rade je naoružan do zuba upao u dvorište svojih novih prijatelja i krenuo nasumično da puca želeći da pobije sve prisutne.

Foto: printskrin

Rade Šefer ubio šestoro ljudi

Čak je, kako su rekli, u jednom trenutku uperio pušku i u svog sina, ali se čulo samo "škljoc", jer je ostao bez municije

Francuz ga ubio u samoodbrani

Kako je svojevremeno svedočio Francuz Emanuel Danjonj, on je masovnog ubicu zatekao u kuhinji kako puni pušku patronima. Nije oklevao, skočio je na njega i krenuo da se bori.

- Dohvatio sam stolicu i udario ga - pričao je medijima tada Danjonj i dodao da ga je u jednom trenutku stegao za vrat i nije ga puštao dok Šefer nije prestao da ga udara.

Protiv francuskog državljanina je podneta krivična prijava koja je ubrzo odbačena.

Naši istražni organi zaključili su da je Danjon ubio Šefera u samoodbrani, ali i da je na taj način spasao još najmanje desetak života.

Ogromna podudarnost sa ubistvom na Cetinju

Iako se masovno ubistvo na Cetinju najviše upoređivalo sa ubistvom u selu Jabukovac kada je 2007. godine Nikola Radosavljević ubio devetoro meštanina, ubistvo u Martonošu mnogo je sličnije.

Podsetimo, Cetinjanin Vuk Borilović 12. avgusta ove godine ubio je desetoro svojih komšija, među kojima i dvoje maloletne dece, a šestoro ranio. 

Borilović, koji je bio lovac, puškom je prvo usmrtio svoje podstanare Natašu Martinović i njene sinove Marka i Mašana, a zatim njenom suprugu javio da je "pobio i svoju i njegovu porodicu".

Nakon što je pucao u Martinoviće, on je nazvao Miloša Martinovića i rekao mu da mu je pobio familiju. Zatim je ušao u kuću drugih komšija gde ubio još dve osobe. Među žrtvama masakra našao se i ujak napadača, koji je kad je čuo za krvavi pir sestrića krenuo da ga spreči u daljem pohodu na komšije.

Na nišanu njegovog lovačkog karabina našao se i porodični prijatelj Mitar Mitrović, kojeg je Miloš Martinović nazvao i zamolio ga da pogleda šta mu je sa porodicom, njega je ubio na ulici, nakon čega je ušao u još tri kuće i pobio osobe koje je zatekao.

Na meti Borilovića, osim Martinovića i Mitrovića našle su se i komšije Drecun, Zvicer, Radunović.

Jeziva podudarnost je i to što je i Boriloviću puška zakočila, slično kao i Šeferu, pa je jedan od komšija izbegao gotovu sigurnu smrt, jer je dobio vremena da pobegne u kuću i sakrije se.

Borilovića je, navodno, takođe ubio meštanin Nenad Neno Kaluđerović, koji je juče bio na saslušanju u Tužilaštvu u svojstvu građana.

Ni Kaluđerović neće odgovarati?

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da smatra da Kaluđerović, za koga još uvek nije utvrđeno da je njegov hitac bio smrtonosan, ne bi trebalo da odgovara.

Kada osoba vrši nasumično ubistva i ugrožava veliki broj građana, onaj ko liši života to lice zaisa mislim da ne bi trebalo da odgovara. Hrabrost Kaluđerovića i njegove proodice niko ne mora isticati putem društvenih mreža. Svi znaju kako je hrabra porodica Kaluđerović. Sprečen je dalji krvavi pir, a nemamo još uvek potvrdu očevidaca i njegovu potvrdu da je on to uradio - rekao je Adžić.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading