DANAS PRESUDA ZORANU MARJANOVIĆU! Da li je on ubio pevačicu Jelenu na nasipu u Borči?

Autor:

Hronika

22.07.2022

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Zoranu Marjanoviću za ubistvo supruge Jelene Krsmanović danas će u 11 sati, posle šest i po godina od ubistva, konačno biti završeno izricanjem presude Višeg suda u Beogradu. Ovom presudom konačno će se doći do odgovora na pitanje koje se više od pola decenije postavlja: "Da li je Zoran ubio Jelenu?".

DANAS PRESUDA ZORANU MARJANOVIĆU! Da li je on ubio pevačicu Jelenu na nasipu u Borči?

Foto: Tanjug/B. STEKIĆ

Zoran Marjanović

Posle više od gotovo tri godine koliko traje, proces decenije danas će biti okončan prvostepenom presudom postupajućeg sudskog veća koje od 5. novembra 2019. godine vodi glavni pretres protiv Zorana Marjanovića zbog sumnje da je počinio teško ubistvo supruge, pevačice Jelene Krsmanović. Zoranu je zbog ovog krivičnog dela zaprećena kazna zatvora do 40 godina.

Bez Jelenine porodice na izricanju presude

Izricanje presude je javno, kao i sva prethodna ročišta, i u ovom postupku biće snimljen audio zapis. U sudnici je zabranjeno fotografisanje, korišćenje mobilnih telefona, a obezbeđenje iz Palate pravde obezbeđivaće sudnicu.

Marjanović će, kao i na svakom suđenju, sedeti na klupi ispred sudije, a za stolovima bočno sedeće njegovi advokati, kao i tužilac. Oni sa desne, a tužilac Višeg javnog tužilaštva sa leve strane. Iza mesta gde će sedeti Zoran Marjanović postavljene su klupe gde će moći da sednu novinarske ekipe, ali i članovi Jelenine porodice, kao i njegove.

Foto: ST/P. DIVAC

Zoran Marjanović

Prema saznanjima "Blica" niko od porodice ubijene Jelene neće prisustvovati ovom ročištu.

Po smeštanju u sudnicu, predsedavajući sudija tročlanog sudskog veća, u ovom slučaju sudija Jelena Škulić, javno će reći odluku koju su doneli:

KRIV JE ili NIJE KRIV.

Ukoliko Marjanović bude oglašen krivim sudija će reći sankciju, a potom i obrazloženje presude, odnosno, šta je sud cenio kao dokaze koji su opravdali sumnju da je Zoran Marjanović izvršio teško ubistvo.

Neće odmah ići u zatvor

Međutim, ukoliko osuđujuća presuda bude doneta on u zatvor neće ići odmah. Zašto?

Jer ova presuda neće biti pravosnažna i samim tim njegovi advokati će imati pravo žalbe drugostepenom sudu, u ovom slučaju Apelacionom sudu u Beogradu.

Žalbe se ulažu po prijemu obrazloženja presude u pisanom obliku i to u roku od dve nedelje od njenog dostavljanja. Sudije ove institucije po prijemu žalbe razmatraju da li ona ima osnova, a potom i samu presudu – da li je zakonita, da li su povređena prava postupka i okrivljenog, ali i da li su dokazi koji su izvedeni tokom postupka dokazali stepen opravdanosti krivice – odnosno da li su dovoljni za donošenje presude. Ukoliko Apelacioni sud utvrdi da je potrebno izvesti još neki dokaz, obrazložiti neki detalj posebno i dodatno, ali i ako utvrdi da je došlo do kršenja nekog zakona tokom postupka, ovaj sud može poništiti presudu i naložiti Višem sudu u Beogradu da Marjanoviću ponovo sudi. Takođe, može predložiti da se krivično delo za koje se osumnjičeni tereti prekvalifikuje za neko blaže.

Foto: Časlav Vukojičić

Jelena Marjanović grob

Apelacioni sud ima ovlašćenja i da, ukoliko Marjanoviću bude izrečena neka sankcija, istu smanji.

Isti slučaj je i ukoliko Zoran Marjanović bude oslobođen, te Više javno tužilaštvo u Beogradu uloži žalbu na tu odluku.

U jednom slučaju može odmah da završi iza rešetaka

Samim tim, do čekanja pravosnažnosti presude, za koju ne postoji zakonski rok jer se ne radi o pritvorskom predmetu, zatvorska kazna, ukoliko bude izrečena, neće stupiti na snagu odmah.

Međutim, Zoran Marjanović danas može završiti iza rešetaka i to ukoliko Viši sud prihvati predlog tužilaštva koje je na završnim rečima predložilo da Marjanović bude osuđen na kaznu zatvora od 40 godina i da mu se ponovo odredi pritvor.

Ukoliko sud ovo prihvati, Marjanoviću ponovo može biti određen pritvor zbog dve od četiri tačke pod kojima se po Krivičnom zakonu određuje pritvor – opasnosti od bekstva i uznemirenja javnosti. Za druge dve, uticaja na svedoke i bojazni da ne ponovi delo nema osnova s obzirom na to da će njegovo suđenje biti završeno danas.

Podsetimo, Zoran Marjanović je proveo skoro 10 meseci u pritvoru nakon što je uhapšen u septembru 2017. Godine. Njemu su lisice na ruke stavljene nakon 17 meseci od ubistva njegove supruge Jelene Krsmanović kao jedinom osumnjičenom za zločin od 2. Aprila 2016. Godine u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading