TUTINAC OSUĐEN ZBOG TERORIZMA: Mirsad će "ležati" 20 godina u austrijskom zatvoru, a nakon odslužene kazne će biti proteran iz zemlje

Autor:

Hronika

26.06.2022

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski državljanin priznao je krivicu, ali nije želeo da iznosi nikakvu odbranu.

TUTINAC OSUĐEN ZBOG TERORIZMA: Mirsad će "ležati" 20 godina u austrijskom zatvoru, a nakon odslužene kazne će biti proteran iz zemlje

Foto: RTS/printscreen

Državljanin Srbije Mirsad Omerović (40) iz Tutina osuđen je na 20 godina zatvora u Austriji zbog terorizma, a nakon odslužene zatvorske kazne biće proteran iz te zemlje, piše austrijski dnevni list Der Standar.

Proces protiv Omerovića i njegovih saradnika traje od 2016. godine, kada je osuđen na 20 godina zatvora, ali je ta kazna poništena. U ponovljenom procesu opet je osuđen na istu zatvorsku kaznu.

Mirsad Omerović, poznatiji po nadimku Abu Tejmar, uhapšen je pre nekoliko godina zbog sumnje da je propovedao radikalnu ideologiju u džamiji u Austriji i zbog sumnje da je regrutovao borce koji bi ratovali za Islamsku državu na Bliskom istoku, piše Der Standard.

U procesu koji traje više od šest godina, Mirsad je osuđen na zatvorsku kaznu, a prethodno se nagađalo da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora ili na proterivanje iz ove evropske države, prenosi Informer.

Srpski državljanin priznao je krivicu, ali nije želeo da iznosi nikakvu odbranu. U svojoj završnoj reči samo je rekao: “Promenio sam se” i priznao da su njegova dela bila pogrešna. Nakon izricanja presude kazao je da mu je drago što će njegova porodica moći da nastavi da živi u Austriji, pošto je bilo reči o proterivanju cele porodice zbog terosrističkih akata, prenosi austrijski Der Standard.

Pored Omerovića, pred sudijom su se našla i dvojica mladića, Austrijanac i Avganistanac, od kojih je prvi osuđen na uslovnu kaznu zatvora od dve godine, dok je drugi oslobođen optužbi.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading