MALEŠIĆA ŽELE DA SLOME U PRITVORU! Mesecima neće videti belog dana: Pakleni plan Specijalnog tužilaštva

Autor: M. J. - A. G.

Hronika

12.04.2022

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pritvor može da traje sve dok ne bude saslušan i poslednji svedok, a sve pod izgovorom opasnosti od bekstva i ponavljanja dela, ocenjuje advokat Vladimir Đukanović

MALEŠIĆA ŽELE DA SLOME U PRITVORU! Mesecima neće videti belog dana: Pakleni plan Specijalnog tužilaštva

Foto: ST/N. MANDIĆ/printscreen

Vladimir Đukanović, branilac Dženana Kujovića, preduzetnika iz Prijepolja koji je zajedno s pomoćnikom direktora policije i načelnikom novosadske policije generalom Slobodanom Malešićem optužen za trgovinu uticajem, strahuje da bi pritvor uhapšenoj četvorki mogao da se produžava unedogled.

Podsetimo, Specijalni sud je uvažio zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal da se uhapšenima odredi pritvor do 30 dana i to po tri tačke Zakona o krivičnom postupku: zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i mogućeg ponavljanja krivičnog dela, što je i Malešićev advokat Veljko Delibašić ocenio besmislenim.

ODBILI POLIGRAF

- Malešić se sam javlja na razgovor, on je porodičan čovek koji nema razloga da beži. Na čast srpskom pravosuđu ne ide ni to što je tužilaštvo odbilo da mog klijenta testira na poligrafu - rekao je Delibašić.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vladimir Đukanović

Njegov kolega Đukanović kaže da mu je ceo slučaj u najmanju ruku čudan.

Nenadić skinuo Koraća sa spiska mafijaša

Dok Malešića tereti za organizovanje kriminalne grupe, specijalno tužilaštvo je u međuvremenu Filipa Koraća, jednog od šefova "škaljaraca" prosledilo u nadležnost Višeg javnog tužilaštva, što znači da ga ne smatra mafijašem. Inače, specijalni tužilac Mladen Nenadić našao se svojevremeno na meti kritike i predsednika Vučića jer je odbio da svedoku u procesu za ubistvo protiv Koraća dodeli zaštićeni status. Posledica je pokušaj ubistva svedokovog brata, posle čega je na sudu sve naprasno "zaboravio".

- Nemam pravo da nešto govorim dok se vodi istraga, ali moram da primetim da tu ima svega. Mene je, recimo, začudilo da su moj klijent, a i sam načelnik uprave u Novom Sadu dobili pritvor po tri tačke, a kad to dobiješ, znači da nećeš videti belog dana narednih šest meseci, samo ti se to produžava - kaže Đukanović.

On napominje da ključ produžavanja pritvora leži u broju svedoka.

- Ajde dok ti saslušaš svedoke, ali neretko tužilaštva imaju "finu" praksu, pa sad tamo stave 20 svedoka koji moraju da se saslušaju. A dok sve njih ne saslušaju, nikada te neće pustiti. I ti tako sediš u pritvoru, tebe tamo slome, možda se neko javi i kaže: "Ja ću da priznam, ne mogu više". I onda, ako jedan iz grupe prizna, onda su svi ostali u problemu, bili krivi ili ne. Muka živa - dodaje Đukanović.

NEPRECIZNO

Dodaje da mu nije jasan deo odluke o pritvoru koji se tiče opasnosti od ponavljanja krivičnog dela.

Maltretirali majku od 87 godina

Specijalno tužilaštvo se, kako je Srpski telegraf juče pisao, bez ikakve potrebe iživljavalo nad Malešićevom bolesnom majkom Slavkom (87), koja je morala da doputuje čak iz sela kod Prijepolja da bi dala izjavu u Specijalnom sudu.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Slavka Malešić

Ona i njen drugi sin Boban su iskoristili zakonsko pravo i izjasnili se da ne žele da svedoče protiv bliskog rođaka. Tužilaštvo je moglo da pretpostavi da će porodica ovako da se izjasni, ali je ipak naložila saslušanje žene koja se jedva kreće i koja teško podnosi i kraća putovanja.

- Njoj i kretanje po dvorištu predstavlja problem, a kamoli put od 600 kilometara u oba pravca. Starica jedva čuje, a ima i problema s bešikom. Kao da im nije dovoljno što su joj na pravdi boga uhapsili sina, već i nju maltretiraju - ogorčen je jedan prijatelj porodice Malešić, koju svi u rodnom mestu znaju kao časnu i poštenu.

- Čitaš naredbu i ne shvataš šta uopšte može da ponovi pošto to nigde ne piše. I koja crna opasnost od bekstva? Na kraju krajeva, mogu da mu uzmu pasoš i gde će da beži, zaista to ne razumem.

Đukanović je prokomentarisao i široko tumačenje krivičnog dela trgovine uticajem.

- To mora precizno da se definiše jer bi, u suprotnom, 99 odsto Srbije bilo u zatvoru.

A o kakvom se "kriminalcu" radi, govori i saznanje Srpskog telegrafa da je mafija u jednom novosadskom restoranu do zore slavila Malešićevo hapšenje. Podsetimo, za vreme generalovom mandata na čelu novosadske policije pala su dva najkrupnija kriminalca, Darko Elez, pucač Velje Nevolje, i zloglasni Slobodan Milutinović Snajper.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading