ZVANIČNO SAOPŠTENJE VLADE SRBIJE: Nesreća u rudniku Soko se dogodila u četiri časa ujutru, ovo je moguć UZROK

Autor:

Hronika

01.04.2022

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nesreći u rudniku koja se jutros dogodila u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno. Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

ZVANIČNO SAOPŠTENJE VLADE SRBIJE: Nesreća u rudniku Soko se dogodila u četiri časa ujutru, ovo je moguć UZROK

Foto: google.com/maps/prinscreen

- U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije - rekla je Mihajlovićeva.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Republika

Foto: jppeu.rs

Rudnik Soko

- Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu - rekao je Spasić.

Uzrok nesreće

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

- Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo - kaže Milinković.

Republika

Foto: jppeu.rs

Rudnik kod Sokobanje

- Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku Soko i deo su ovog kolektiva. Mere se maksimalno poštuju ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti - rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading