SVI AKADEMICI! Evo iz kakve porodice potiče sin Sande Rašković Ivić koji je jutros sebi oduzeo život! (FOTO)

Autor:

Hronika

20.01.2022

11:51

Kao bomba je odjeknula vest da je Jovan Ivić (25), sin potpredsednice Narodne stranke, Sande Rašković Ivić izvršio samoubistvo skokom sa petog sprata.

SVI AKADEMICI! Evo iz kakve porodice potiče sin Sande Rašković Ivić koji je jutros sebi oduzeo život! (FOTO)

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, Instagram

On je nađen na pločniku ispred zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda u Ulici 27. marta, i to sa obmotanim kablovima oko vrata.

Jovanu Iviću, 25-godišnjem studentu filozofije iz Beograda, nije prvi put da je digao ruku na sebe. On je prošle godine pretio da će se ubiti na isti način, a pre dva meseca se nagutao lekovima i zatvorio u stanu. Tada je policija upala u stan kako bi ga spasila.

Međutim, tragično stradali momak potiče iz veoma poznate i uspešne porodice – porodice akademika. Svi znamo ko mu je majka, a evo ko su mu bili otac, deda i baba.

Njegov deda s očeve strane, Pavle Ivić bio je naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine dvadesetog veka. Govorio je oko 10 stranih jezika, a sve to donelo mu je članstvo u ovdašnjim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga, tako da je, pored Srpske, bio član Američke, Norveške, Slovenačke, Austrijske, Makedonske i Ruske akademije nauka. Preminuo je 1999. godine. Milka Ivić, supruga Pavla Ivića i baka nesrećnog mladića, bila je srpski lingvista, profesor univerziteta i redovni član SANU. Bila je član Norveške, Saksonske i Srpske akademije nauka. Pored toga, uređivala je i časopis Južnoslovenski filolog, a preminula je 2011. godine.

Printskrin

Pavle Ivić

 

Otac tragično stradalog Jovana, akademik Aleksandar Ivić bio je član Matematičkog instituta SANU i član redakcije više međunarodnih časopisa. Ivić je objavio je preko 280 naučnih radova u najpoznatijim svetskim časopisima, sa citiranošću od nekoliko hiljada puta. Pisao je recenzije za međunarodne časopise i referate za poznate svetske referativne žurnale. Nakon rada na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu prešao je na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu (Katedra za primenjenu matematiku), prolazeći kroz sva univerzitetska zvanja. Za redovnog profesora izabran je 1988, a za profesora emeritusa na Univerzitetu u Beogradu 2014. godine.

Printskrin

Aleksandar Ivić

 

Preminuo je 2020. gdine, a njegov odlazak  bio je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku i svetsku nauku. Bio je u braku sa poznatom političarkom Sandom Rašković Ivić, sa kojom je imao troje dece, između ostalog i sina Jovana, koji je jutros izvršio samoubistvo.

Još uvek nije poznato kada je tačno došlo do tragedije, a telo mladića pronašli su prolaznici koji su obavestili policiju. Pretpostavlja se da je mladić skočio sa prozora. Međutim, naložena je obdukcija koja će utvrditi tačan uzrok smrti mladića.

Komentari (2)

Loading
duci

21.01.2022 11:35

Tragedija je strasna. Niko na ovom svetu nije zasluzio da dozivi ovakvu tragediju i smrt svog deteta. No ja moram da napisem da je sramota da ovakvi novinari imaju posao. Tolika lenjost da se o osnovnim stvarima malo bolje raspita. Akademik Ivic je imao samo sina Jovana sa Sandrom. Drugo dvoje dece(cerka i sin su iz prvog braka sa inzenjerom Bujasom.