NAKON NJEGOVOG UBISTVA KRENULA JE SERIJA LIKVIDACIJA! Vrzino kolo i surovost srpskog podzemlja, mnoge stvari ni danas nisu rasvetljene

Autor:

Hronika

16.01.2022

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ubistva Željka Ražnatovića Arkana, 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental", usledio je niz likvidacija u srpskom podzemlju.

NAKON NJEGOVOG UBISTVA KRENULA JE SERIJA LIKVIDACIJA! Vrzino kolo i surovost srpskog podzemlja, mnoge stvari ni danas nisu rasvetljene

Foto: Ilustracija: Republika.rs,ST/Nebojša Mandić

Te likvidacije dovodile su se u vezu sa ubistvom Arkana, ali nikada nije potvrđeno da li je u pitanju bila osveta bivših Arkanovih saboraca za smrt svog komandanta ili su kriminalci iskoristili Arkanovo ubistvo kao povod za međusobni obračun i borbu za prevlast. Nakon toga usledila je jedna od najsurovija godina u srpskom podzemlju...

Nakon ubistva Arkana Beograd je potresla serija likvidacija koja je tada tumačena kao osveta za njegovu smrt. Mnoga od tih ubistava do danas nisu rasvetljena, a veruje se da iza njih stoji ozloglašeni "zemunski klan". Zadatak da "reši Arkanovo ubistvo" od države je navodno dobio Milorad Ulemek Legija, a on je za to angažovao Zemunce.

Ubistvo Bosanca "po novom receptu"

Već u februaru 2000. godine, samo nekoliko dana nakon što je Arkan likvidiran, u Beogradu je ubijen Mirko Tomić Bosanac. To je bila prva krv koja je prolivena... Bosanac je u javnosti dovođen u vezu sa ubistvom Arkana, ali i sa ubistvom ministra odbrane Pavla Bulatovića, koje se dogodilo sedam dana pre likvidacije Bosanca. Njegovi prijatelji pričali su da je imao "više sreće i znanja u kocki nego u krađama", ali važio je za vođu "zemunskih momaka", koji su tesno sarađivali sa Surčincima. Nikada nije dokazano da je učestvovao u smaknućima sa kojima su ga "povezivali", ali te priče je platio glavom...

Ubica i njegov saučesnik, koji je bio za volanom automobila, nastavili su mirno dalje, ka centru Beograda. Dosije o ovom zločinu, kao i mogući počinioci dobili su oznaku - NN.

Likvidacija vođe bežanijskog klana

Ubrzo nakon toga usledilo je i ubistvo Radoslava Trlajića - Bate Trlaje, vođe bežanisjkog klana. Iako je Radoslav Trlajić primetio zasedu na parkingu ispred svoje zgrade u Ulici dr Ivana Ribara nije uspeo da umakne rafalima smrti.

Sa više hitaca iz "kalašnjikova", 25. februara 2000. ubijen je Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja (37). Sačekušu su mu pripremila čak trojica napadača. Trlajić je likvidiran ispred ulaza u zgradu broj 142, u Ulici dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, na oko 500 metara od svog stana. Bilo je 22.30 sati kada su zapraštali smrtonosni hici. Pretpostavlja se da su ga ubice čekale u automobilu, na neosvetljenom parkingu.

Vođa Novobeograđana i vlasnik Fudbalskog kluba "Bežanija" neposredno pred pucnjavu bio je u svom BMW i vozio se ka broju 118 u dr Ivana Ribara, ka stanu gde živi. Dok je prilazio zgradi, verovatno je primetio napadače, koji su ga čekali. Dao je gas i automobilom pokušao da umakne smrti bežeći ka drugom kraju naselja. Ubice su, međutim, zapucale. Uspeli su da ga rane i on je u sledećem trenutku, 200 metara dalje, izgubio kontrolu nad vozilom, skrenuo sa puta, sleteo u jarak i prevrnuo se. Teško ranjen Trlajić je, ipak, uspeo da se izvuče iz automobila i trčeći krene ka obližnjim zgradama da nađe spas.

Pod pravom kišom metaka uspeo je da pretrči još stotinak metara, preko livade, ali su ubice bile brže. Stigli su ga i izrešetali kalašnjikovima. Trlajić je sav u krvi ostao da leži na pločniku, ispred broja 142. Napadači su pobegli kolima, a usput su se oslobodili i oružja. U širem krugu mesta zločina, tokom uviđaja, policija je pronašla dva kalašnjikova, jedan pištolj, okvir za automat i mnogo čaura različitog kalibra.

Nekoliko meseci pred smrt, Trlaja se posvađao sa Zoranom Uskokovićem Skoletom, čovekom koji je bio pominjan kao organizator ubistva Željka Ražnatovića Arkana, ali nikad nije razjašnjeno oko čega su se sukobili. Trlajić će ostati upamćen i kao čovek koji je na leđima nosio Kristijana Golubovića kad je ovaj, prilikom bekstva, povredio nogu skočivši s trećeg sprata Petog opštinskog suda u Beogradu. Međutim, ubistvo Trlajića ipak se povezuje kao deo osvete zbog likvidacije Željka Ražnatovića, iako nije do kraja razjašnjena niti dokazana njegova eventuallna umešanost. Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana kasnije optuženi i osuđeni za ubistvo komndanta SDG.

Radoslav Trlajić je u beogradskom podzemlju bio poznat po rečenici: "Mala bara, mnogo krokodila", kojom je opisao ono što se dešavalo devedesetih godina u Srbiji.

Likvidacija Lainovića

Potom je u martu ubijen Branislav Lainović Dugi, poznat i kao Lajavi, koji je navodno par dana ranije saslušavan u policiji u vezi sa ubistvom Arkana. Branislav Lainović Dugi, ispred hotela "Srbija" na Konjarniku.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je prišao mlad čovek u crvenoj jakni s leđa i ispalio tri hica iz pištolja; dva su Lainovića pogodila u glavu, a počinilac je pobegao u pravcu ulice Vojislava Ilića.

Prilikom povratka sa njegove sahrane ubijeni su Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović.

Dejan Milenković Bagzi, pripadnik prvo "surčinskog", a kasnije "zemunskog" klana, koji je dobio status svedoka saradnika, svedočio je da je vođa "zemunaca" Dušan Spasojević naredio ubistvo, a da su to odradili Sretko Kalinić i Miloš Simović.

Rekao je je da ga Simović upucao, nakon čega je seo u kola, pustio muziku i počeo da peva.

Dugi je u trenutku ubistva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog "zemunci" pratili i navodili da "dođe mečki na rupu".

"Audi smrti" došao i po Ćandu

Zoran Davidović Ćanda bio je Skoletova desna ruka. Bio je 23. mart 2000. godine kada se Davidović, sa svojim prijateljem Ivanom Stojanovićem, koji inače nije bio umešan u kriminalne radnje, vraćao iz Novog Sada, sa sahrane Lainovića.

Ćandu i Stojanovića, koj je bio kolateralna šteta, napadači su sačekali na auto-putu, na račvanju novosadskog i zagrebačkog. Audi u kome su bile žrtve upao je u smrtonosnu zamku. Dok je jedan automobil izbolikirao kola u kojem su bile mete, pojavilo se drugo vozilo u kojem su bili pucači. U dvojicu ljudi ispaljeno je oko 80 metaka.

Napadači su nestali munjevkito kao što su se i pojavili. Zanimljivo je da je u blizini bila patrola saobraćajna policija ali su oni, kada su začuli rafale - zalegli, nisu ni pokušali da vide šta se dešava dok paljba nije prestala.

Skoleta jurili ulicama dok ga nisu ubili

U aprilu 2000. ubijen je Zoran Uskoković Skole, koji je bio povezivan sa Arkanovim ubistvom, ali je bio u sukobu sa prethodno ubijenim Trlajićem.

Skole je, kako se verovalo, životom platio to što su ga smatrali jednim od organizatora ubistva Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental". Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, bili su povezani sa njim. Skole je znao da su mu osvetnici za petama, a stiglo mu je i poslednje upozorenje!

Prilikom detonacije, porodica Uskoković, koja stanuje na drugom spratu, bila je u stanu. Nisu imali nikakva oštećenja jer je još prilikom useljenja Skole promenio stolariju i ugradio blindirana vrata i prozore. Na samom ulazu u stan bio je postavio i sigurnosnu kameru.

U medijima je demantovao svoju vezu sa atentatom na Ražnatovića, unajmio je i telohranitelja, ali nije bio svestan da će mu egzekutori pripremiti čak četiri ekipe, naoružane kalašnjikovima! Sve to mu nije pomoglo. Poznavaoci likvidacija znaju da niko nije pobegao smrti i naručenom i plaćenom ubici. O tome je pričao i Skole, ali je verovao da će bar još neko vreme uspeti da izbegne zamku egzekutora. I uspevao je sve do popodneva 27. aprila 2000. Tog dana oko 16 časova na Uskokovićev "audi", koji je vozio Petar Jokić, na uglu ulica Kneza Višeslava i Pilota Mihajla Petrovića, u naselju Cerak vinogradi otvorena je vatra. Skole je bio na suvozačkom mestu, a pozadi njegov telohranitelj Miloš Stevanović, inače pripadnik SUP Beograd, koji je tih dana bio na bolovanju.

Njihovom automobilu, dok je stajao na semaforu iznenada je prišao drugi auto iz kog je sevnulo oružje. Na rafale iz vozila u pokretu, Skole i Stevanović su uzvratili pištoljima. U tom momentu Jokić je u punoj brzini krenuo preko raskrsnice ka naselju Vidikovac.

Usledila je žestoka jurnjava automobilima, kao i razmena vatre. Sve je podsećalo na scene iz akcionih filmova. Trka između Skoleta i njegovih ubica trajala je narednih 15 minuta. Ispaljeno je više od 50 metaka.

Jedna od ekipa egzekutora saterala ga je u ćošak i dočekala u Ulici Sretena Mladenovića Mike. Epilog je bio: dvojica mrtvih i jedan ranjen. Uskokovića su hici pogodili u glavu i vrat, kao i Stevanovića. Jokić je zadobio prostrelnu ranu leve ruke.

Deceniju i po posle ubistva Skoleta, o tome je posvedočio u Sretko Kalinić, zvani Zver, jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana.

- Moj recept za likvidacije beogradskog ološa traje pet do šest sekundi. Najduža likvidacija trajala mi je minut i po, a reč je o ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta - ustvrdio je Kalinić.

Likvidacija Mikija Đuričića

Jedan od učesnika u Arkanovom ubistvu Miki Đuričić nakon prvog suđenja za ovaj zločin pobegao je u Južnoafričku republiku sa izvršiocem ubistva Dobrosavom Gavrićem. Tamo su se krili godinama, a onda je 2018. godine do Srbije došla vest da je ubijen muškarac koji liči na njega i ima belgijski pasoš. Utvrđeno je da se radi o Đuričiću, koji se tada već duboko infiltrirao u podzemlje JAR, i to je platio životom. I nakon njegove likvidacije u JAR je pokrenut niz smrti...

21 godinu kasnije ubijen je i Skoletov sin

U januaru prošle godine na Kanarevom brdu ubijen je i Uskokovićev sin koji se, po ocu zove takođe Zoran. Mlađi Skole bavio se kik boksom, ali nije bio takmičar. On je presretnut kod ulaza u magacinski prostor jedne prodavnice, upucan je iz vatrenog oružja i izdahnuo je na licu mesta. Njegovo telo pronašli su radnici pekare koja dostavlja hleb tom supermarketu. Ubica je sačekao mladog Uskokovića da parkira svoj automobil marke "audi", a onda mu je krenuo u susret i u trenutku kada su se mimoišli, okrnuo se i pucao mu u glavu.

On je, podsetimo, imao samo dve godine kada mu u vatrenom okršaju na Vidikovcu likvidiran otac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading