PODIGNUT OPTUŽNI PREDLOG PROTIV LOPOVA IZ MUZEJA: Krao kulturna dobra za klan Velje Nevolje, moraće da progovori!

Autor:

Hronika

31.03.2021

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muskarac S. J. koji je prema saznanju Srpskog telegrafa u dva navrata uhvaćen u krađi vrednosti iz Muzeja primenjene umetnosti za klan Velje Nevolje, moraće da progovori i da otkrije svoje saradnike i nalogodavce, odnosno da jasno kaže ko ga je primorao da počini krivično delo.

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Muzej primenjene umetnosti

Nakon krivične prijave u kojoj je navedena sumnja da je osumnjičeni S. J. oduzeo na štetu Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda, deo zbirke metala, čiji predmeti predstavljaju kulturna dobra, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je dana 12.03.2020. godine odredilo zadržavanje, a nakon saslušanja okrivljenog, koji se branio ćutanjem, na predlog Tužilaštva, Prvi osnovni sud u Beogradu je odredio  pritvor okrivljenom S. J.

Tokom istrage ispitan je veliki broj svedoka, prikupljena je dokumentacija i izvršen uvid u snimke kamera, nakon čega je Prvo Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 31. marta podiglo optužni predlog protiv S. J. zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa, tako što je radeći kao noćni čuvar u Muzeju primenjene umetnosti 27. jula 2019. godine iz zbirke metala ukrao bodež koji je izrađen od čelika (mesinga, posrebren bakelit) posle 1918. godine u Kraljevini SHS i predstavlja predmet koji ima status kulturnog dobra.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/mpu.rs
Foto: Ilustracija

Imajući u vidu da je u krivičnoj prijavi navedeno da je u periodu tokom jula i avgusta meseca 2019. godine nestao deo zbirke metala, tačnije 41 predmet, a da je nakon detaljne istrage i u saradnji sa SBPOK-om i predstavnicima muzeja tužilaštvo prikupilo dokaze samo za bodež koji je izrađen od čelika posle 1918. godine u Kraljevini SHS, SBPOK-u je podnet dodatni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Naime od SBPOK-a se zahteva da nastavi sa otkrivanjem i drugih izvršioca i uzvrđivanje njihovih identiteta, tačnije na rasvetljavanju i utvrđivanju okolnosti pod kojima su nestali navedeni predmeti. Kada Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzme sve mere i radnje vezane za zahtev i dostavi tužilaštvu novu prijavu, tužilaštvo će u tom postupku sprovesti istragu i doneti odluku, o čemu će takođe javnost biti obaveštena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading