NOVI DETALJI MAFIJAŠKE PLJAČKE MUZEJA: Veljina ekipa ukrala zlato Obrenovića!

Autor:

Hronika

23.03.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Muzeja primenjene umetnosti nestala, između ostalog, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija izrađena u Minhenu 1887, a čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović.

RepublikaFoto: Starsport
Veljko Belivuk

Srpska ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je javno izjavila da je član jedne navijačke grupe ukrao predmete vredne 300.000 evra iz Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, kao i da je šokirana što ista grupa i dalje čuva muzej.

Istraga koju je Gojkovićeva pokrenula otvorenim razgovorom na tu temu, prema saznanju Srpskog telegrafa, nedvosmisleno vodi u pravcu kriminalne grupe uhapšenog Veljka Belivuka. Ministarka je postavila pitanje kako je moguće da se, kao radnici obezbeđenja, u tako važnoj kulturnoj baštini angažuju navijači.

Nestao čitav lift iz Beton hale

RepublikaFoto: Srpski telegraf/Vladimir Lukić
Beton hala

Maja Gojković je ispričala i za neverovatnu krađu koja se dogodila u Beton hali, u lokalu koji pripada Ministarstvu kulture, odakle je nestao lift. U policiji nezvanično objašnjavaju da je većinu lokala u Beton hali obezbeđivala upravo ekipa Velje Nevolje, te se sada ispituje da li je kriminalcima pod okriljem agencije za obezbeđenje zatrebao lift, te su se sami poslužili.

- To je lokal koji je u renoviranju koji je dodeljen jagodinskom Muzeju naivne i marginalne umetnosti, i tu je pre dve godine ukraden potpuno nov lift, koji košta oko 15.000-20.000 evra. Prijavljivano je, a ništa se nije dešavalo. Neverovatno je da kad god se nešto u Beton hali dešava, kamere budu isključene i posle nema nikakve istrage. Dobijete jedan papir da je uzeta izjava, da su čuvari tog lokala tvrdili da je ukraden i ništa više, na tome se završi - rekla je ministarka.

Sigurnosne kamere

Sigurnosne kamere muzeja snimile su radnika obezbeđenja S. J. kako u dva navrata krade, i to 28. jula i 4. avgusta 2019, ali je vrlo simptomatično što je on pušten da se brani sa slobode pošto je saslušan 13. marta prošle godine.

Među ukradenim predmetima iz muzeja je najviše zlatnih, a njihova kulturno-istorijska vrednost jeste nemerljiva, budući da su svi, njih 41, s kraja 19. i početka 20. veka. Iz muzeja u centru Beograda je "noge dobio" i prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, kao i narukvica sa cvetom od lapis lazulija izrađena u Minhenu 1887, a čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović. Važno je napomenuti da nijedan predmet do danas nije pronađen i vraćen muzeju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Maja Gojković

Ministarka Gojković je više puta apostrofirala da obezbeđenje muzeja nije promenjeno nakon skandalozne krađe koja se dogodila u leto 2019, kao i da je policija zataškavala slučaj umesto da traga za počiniocem.

Obezbeđenje ne sme da ima dosije

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dragan Karleuša

Dragan Karleuša, nekadašnji zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je 20 godina vodio upornu borbu protiv "trgovaca" arheološkim blagom, tvrdi da je problem obezbeđenja kulturne baštine večiti problem.

- To je vrlo kompleksan posao i još u moje vreme smo skretali pažnju da je nedovoljno radnika obezbeđenja, ali za to su odgovornima uvek falile pare. Dobro obezbeđenje nije lako pronaći i pažljivo se mora birati kome se poveravaju objekti, posebno oni od nacionalnog značaja. Moraju se naći pošteni ljudi, bez krivičnog dosijea. I kada takve angažujete, opet se može desiti da počine krađu jer je veliki izazov biti okružen vrednim stvarima u vreme nemaštine - objašnjava Karleuša.

On ističe da je najvažnija stvar da se ukradeni predmeti vrate u muzej.

Plen vredan 300.000 evra

- Iz Muzeja primenjene umetnosti ukradeni su artefakti vrednosti 300.000 evra. Krađu skupog nakita i dijamanata je počinio član obezbeđenja koje je neko izabrao na javnoj nabavci. Imam dokaze o toj spektakularnoj krađi koja je bila još pre godinu i po dana, a vrlo je neobično što javnost uopšte nije bila upoznata do moje izjave. Ne vidim da je policija tragala uopšte za tim, malo i površno je urađena ta istraga. Ispalo je da je radnik obezbeđenja pokrao muzej, a da direktorka tog muzeja nije raskinula ugovor sa njegovom firmom. Radi se o navijačkoj grupi od dve najveće u zemlji i tu nisu čista posla - rekla je Gojkovićeva. Ona je na odgovornost pozvala i svog prethodnika Vladana Vukosavljevića i još uvek aktuelnu direktorku muzeja Ljiljana Miletić Abramov, a prepustiće novoizabranom Upravnom odboru da odluči o njenoj sudbini.

- Sumnjam da je neko uopšte uradio taj slučaj kako je trebalo jer kako je moguće da je nestalo toliko artefakata, fotografije postoje u ministarstvu. Sama direktorka Muzeja primenjene umetnosti je prijavila ministarstvu tek devet-deset meseci posle krađe, tvrdeći da su joj inspektori rekli da ćuti, da nikome ne govori radi istrage. Time se samo izgubilo na vremenu i pružila se šansa da bude izneto iz države. Na čelu muzeja mora biti neko ko će biti odgovorniji prema kulturnim dobrima Republike Srbije - izričita je Gojkovićeva.

Odgovor Muzeja primenjenih umetnosti

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Muzej primenjenih umetnosti

Nestanak vrednih predmeta primetio je neposredno po povratku s godišnjeg odmora, 13. avgusta 2019, nadležni kustos, koji je odmah obavestio direktorku Muzeja primenjenih umetnosti (MPU) mr Ljiljanu Miletić Abramović i slučaj je, takođe, odmah prijavljen policiji (SBPOK). Zašto se o svemu do sada ćutalo, iz MPU Srpskom telegrafu odgovaraju rečima: "Iz primarnog interesa da predmeti budu pronađeni, a u cilju sprovođenja policijske istrage i prikupljanja dokaza, MPU nije davao nikakva obaveštenja o ovom događaju".

Muzej obezbeđuje agencija Dobergard iz Beograda, a kako smo dobili obrazloženje, MPU nije raskinuo ugovor s ovom agencijom zato što su bile u toku istražne radnje od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u cilju otkrivanja eventualnih saučesnika iz Muzeja i pomenute agencije. Iz muzeja ističu i to da nije bilo nikakvih pritisaka da se na tenderu odabere pomenuta agencija.

- Prvi put se 2014. na tender javila ta agencija, koja je bila jedina i koja je ispunjavala sve uslove iz zakona i tražene konkursne dokumentacije. Nakon toga na tenderima za nabavku te vrste usluga javljala se ta agencija, kao jedini ponuđač - ističu iz MPU i, između ostalog, odgovaraju da ni tada, ali ni kasnije nisu imali saznanja o povezanosti pomenutog obezbeđenja s navijačkom grupom Belivuka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading