Jeziv prizor u Bogatiću: Majka grubo zanemarila svoju decu - kuća puna smeća, izmeta, prljavštine, nikada nije viđeno išta slično

Autor: Blic, Republika

Hronika

26.11.2020

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija u Bogatiću podnela je krivičnu prijavu protiv majke D. Z. (38) zbog zapuštanja i zlostavljanja dece. Njoj je zabranjen prilazak i komunikacija sa decom koja su, po hitnom postupku, smeštena kod hranitelja. D. Z., međutim, sada tvrdi da su "sve optužbe lažne" i da je "komšiluk mrzi".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je juče ojavljeno, slučaj je otkriven kada je Centru za socijalni rad u Bogatiću prijavljeno da se devojčica, gola i bosa, nalazi u dvorištu i igra se nožem! Pretpostavlja se da je prijavu podneo neko od komšija ulice u kojoj majka živi sama sa dvoje male dece.

Majka je juče privedena u stanicu policije gde joj je uručena naredba kojom su joj zabranjeni prilazak deci i komunikacija sa njima. Devojčica stara 2,5 i dečak od 5,5 godina po hitnom postupku su smešteni kod hranitelja, a o daljem postupku protiv nesavesne majke odlučivaće Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu.

- Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, a na osnovu nalaza i mišljenja Centra za socijalni rad sačinjena je hitna procena rizika na osnovu koje je izdata naredba o zabrani prilaska i komunikacije i podneta krivična prijava. Za majkom je bila raspisana poternica pošto se sakrivala nekoliko dana i privedena je kada se pojavila u Centru za socijalni rad - potvrdio je izvor.

 

Majka D. Z. sada za list "Alo" tvrdi da joj je sve namešteno i da njena ćerkica inače ne voli garderobu i sama se skida.

- Bila sam sa decom u kući i pila sam kafu. Devojčica je istrčala golišava, pa se vratila. Svi znaju da ne trpi odeću na sebi i da skine sve što joj obučemo. Ja svoju decu volim najviše i boriću se za njih do kraja - rekla je ona za ovaj list.

Zorica kaže da peva po kafanama kako bi prehranila decu i da socijalne radnike poziva da je posete "i kada je sve na mestu i kada kuća blista", a ne samo da "banu iznenada", kao što su to učinili.

- Drugi put kada su došli sve je blistalo. Evo pitajte ih neka vam kažu. Bilo je malo krša, ali to je prvi put u životu. Kod mene je uvek sve vrlo čisto - kaže ona.

Anonimna dojava, devojčica se gola i bosa u dvorištu igrala nožem

Socijalni radnici Centra za socijalni rad u Bogatiću su o svemu saznali početkom ovog meseca iz anonimne prijave. Proveravajući istog dana navode iz prijave, a naročito tvrdnju da se dvoipogodišnja devojčica gola i bosa na dvorištu igrala nožem, socijalni radnici nisu ni slutili da moraju da rešavaju jedan od najtežih slučajeva zanemarivanja dece. Prizor koji su zatekli u kući nisu mogli ni da zamisle, jer se, kako piše Telegraf, viđa jedino u filmovima strave i užasa.

- Kakav horor film. I u koncentracionom logoru je urednije. Nered i prljavština, razabacane stvari, kupatilo sa punom kadom prljave vode, bez sredstava za higijenu, higijenski ulošci i korišćene pelene na podu, u dnevnoj sobi dečiji izmet na svakom koraku, prljavi sudovi sa ustajalom hranom, razbijene flaše, polupani tanjiri, pokvarena i buđava hrana na stolu i u frižideru... Devojčicu su zatekli golu i bosu, bez odeće i obuće, u hladnoj sobi. Napolju, pred kućom džakovi smeća, kašike, viljuške... - opisuje izvor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako dodaje, majka je preko dana bila s decom, dok je noću, dok je ona pevala u kafani, o njima brinuo jedanaestogodišnji brat.

- Otac nema kontakt sa njima od kada mu je nedavno određena mera zabrane prilaska nakon što ga je supruga prijavila za porodično nasilje. Ona je otada sama sa decom, ali se nije trudila da im obezbedi ni minimalne uslove za život. Nisu bili korisnici socijalnih primanja i nije im nedostajalo sredstava za život, jer je i otac slao novac za decu. Majka ih je, međutim, zanemarivala i dok se slučaj ne razreši deca će biti kod hranitelja - kaže izvor lista.

 

CZSR: Deca su bila grubo zanemarena

U Centru za socijalni rad nisu komentarisali svoje odluke. Potvrdili su da u brojnim slučajevima izmeštanja dece iz biološke porodice nikada takvu meru nisu primenili zbog siromaštva već isključivo kada se utvrdi da roditelji ne ispunjavaju svoje obaveze zbog čega deca pate u svakom pogledu.

- Ne odvajaju se deca od roditelja tek tako, jer je najnormalnije da žive zajedno. Porodicama sa decom koje nemaju dovoljno sredstava za život se pomaže na različite načine sa republičkog i lokalnog nivoa. Međutim, u ovakvim slučajevima kada su grubo zanemarena deca i ugroženo njihovo zdravlje i bezbednost naša je obaveza da hitno reagujemo, a sudski organi će odlučivati kada će deca ponovo biti sa svojom majkom - naveli su u Centru za socijalni rad u Bogatiću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading