Saslušana vaspitačica iz Zvečanske: Evo koliko će da robija i kako se branila

Autor: Dragana Petrović

Hronika

20.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv Đurđije Alempijević (23), zaposlene u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Ona je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušana u petak u policiji nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak kako je gotovo iščupala ruku dvogodišnjem dečaku dok ga je bacala u krevetac. Njoj se na teret stavlja i nesavestan rad i ophođenje suprotno pravilima te ustanove.

RepublikaFoto: facebook.com/Đurđija Alempijevic
Đurđija Alempejević

Prema Krivičnom zakonu Republike Srbije (član 137, stav 3) za ovo krivično delo zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Kako Srpski telegraf saznaje, Đurđija se na saslušanju pravdala da nije želela da povredi dete, ali da joj je jedna ruka bila zauzeta i da je zato dečaka "nezgodno uhvatila".

- Za pohvalu je to što je tužilaštvo odmah reagovalo i pokrenulo postupak protiv ove nesavesne vaspitačice. Lekari, medicinsko osoblje, vaspitači i svi koji rade jedan takav posao moraju da budu svesni svoje odgovornosti prema ljudima i poslu koji rade. S obzirom na to da je u pitanju dete, odgovornost je još veća jer država mora da zaštiti nemoćne kao što su deca i stara lica, koji su i najranjiviji deo društva - objašnjava za Srpski telegraf advokat Nebojša Milosavljević.

Đurđija je rodom iz Aranđelovca i završila je Učiteljski fakultet u Beogradu, odsek za vaspitača u predškolskim ustanovama. Tokom studija živela je u internatu i njene nekadašnje kolege kažu da je bila obična devojka koja nije pravila probleme i ispade.

Na saslušanju se pravdala da joj je jedna ruka bila zauzeta i da je zato dečaka "nezgodno uhvatila"

Mnogi su zaprepašćeni njenim ophođenjem prema mališanu iz Zvečanske koje se vidi na snimku, jer tako nešto od nje niko nije očekivao. Inače, ona u Zvečanskoj radi tek nekoliko meseci.

Na društvenim mrežama, da podsetimo, pojavio se snimak na kojem se vidi da vaspitačica ulazi u sobu sa bebama i nosi mobilni telefon u jednoj ruci, a u drugoj drži dete za jednu ruku i gotovo ga baca u krevetac. Na snimku se takođe vidi kako telefonom slika drugu bebu, što je zabranjeno. Zbog ovakvog ponašanja Đurđija je momentalno suspendovana. Direktor Zvečanske je o skandalu obavestio resornog ministra Zorana Đorđevića, koji je poručio da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.

Pokrenuta kontrola rada u centru

RepublikaFoto: Tanjug
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu (Zvečanska) posle informacije i video-snimka nasilja medicinske sestre nad maloletnim detetom koji su objavljeni u medijima.

Rukovodiocu ustanove dat je rok od 15 dana da se izjasni o okolnostima slučaja i da Zaštitniku građana dostavi dokumentaciju, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Ombudsman je još jednom ukazao na obavezu nadležnih i društva da se posvete zaštiti najmlađih i potpunom iskorenjivanju svih oblika nasilja nad njima, pre svega u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem i zaštitom dece.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Morava

20.07.2019 13:01

Ništa vam ne verujem! Rešite aferu kidnapovanja beba iz porodilišta i onda ću razmisliti da li zaslužujete poverenje! Do tada...sve je sumljivo!