Moderan PC hardver u prastarom 386 kućištu

Autor: Republika

Zabava

13.02.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Modovi za kućišta izgleda da nemaju granice, čak ni kada su u pitanju prastari PC sistemi, tačnije kućišta. Dokaz ovoga je i SErEndIPITy, manje-više aktuelan PC sistem koji je smešten u 386 kućište, a čak ima i neke moderne funkcije poput displeja za CPU temperaturu. Mod je kreirao Reddit korisnik Tylinol.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mod je prilično zanimljiv, sa istorijskog aspekta. Tylinol ističe koliko malo se promenilo tokom decenija kada je unutrašnjost računara u pitanju. Naravno, postoje neke izmene kada su veličine ploča i formati u pitanju, ali standardizacija PC industrije je omogućila da se prikazani mod kreira mnogo lakše nego što se očekivalo.

Najveći hak na ovom kućištu je svakako displej za prikaz temperature. Staro 386 kućište je imalo displej za brzinu CPU-a, ali on nije bio relevantan. Prikazivao je samo fiksne brojeve koji su davali iluziju brzine ili njen nedostatak. Uz nekoliko hakerskih poteza i Arduino kontroler, Tylinol je displej pretvorio u pravi čitač CPU temperatura.

Postoji i zanimljiva priča, koja stoji iza imena SErEndIPITy moda (serendipity - slučajnost, puka sreća). Tylinol je na još uvek funkcionalan 386 računar naišao pre nekoliko godina, pronašavši ga kod starijeg suseda koji je planirao da baci računar. On je zamolio suseda da mu da računar, a ovaj je odgovorio kako je neobična slučajnost to da neko naiđe i zatraži ovaj drevni PC baš u trenutku kada se spremao da ga baci. A sada je ta slučajnost dovela do veoma popularne teme na Redditu, sa gotovo 1400 komentara i pohvala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading