Vaš kompjuter može biti HAKOVAN kako bi se neko drugi OBOGATIO!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

06.02.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i ako nikada nismo imali dodira sa bitcoinom, naš računar može biti preuzet od strane napadača koji žele da rudare bitcoin ili neku drugu kriptovalutu. Ova pojava se naziva "kriptojacking". Napadači obično preuzimaju više računara čime značajno uvećavaju svoje hardverske kapacitete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Oprez!

U prethodnim nastavcima smo pisali o rudarenju kriptovaluta kao i o visokim zahtevima koji se postavljaju pred hardver koji vrši rudarenje. Ukoliko su hardverski kapaciteti mali, izračunavanja će se izvršavati sporije a samim tim i rezultati rudarenja pa i zarada će biti lošiji. Nadogradnja hardvera ili kupovine specijalizovanog hardvera za rudarenje nije baš jeftina. Ako u to uračunamo i potrošenu električnu energiju, cena rudarenja može biti toliko visoka da se postavlja pitanje isplativosti čitavog posla

RepublikaFoto: pixabay.com

Prilikom surfovanja po internetu moguće je da zarazimo svoj računar različitim vrstama virusa.Zlonamerni softver ili malver može biti tako napravljen da deluje kao softver koji izvršava legitimne aktivnosti i ponekad ga je veoma teško otkriti. Najčešće možemo primetiti da nam je računar usporio sa radom. Uzrok može biti malver koji koristi naš računar (procesor i RAM memoriju) kako bi vršio kriptografska izračunavanja - rudarenje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dobra vest je da rudari ne pokušavaju da ukradu bilo kakve lične informacije ali svakako čine da naš računar radi sporije i povećava potrošnju energije što nas košta vremena i novca. Ukoliko se koristi uz našu dozvolu CoinHive se ne smatra malverom. Zato treba pažljivo da razmislimo pre svakog kilka na „OK“, „I Agree“ ili sličnu poruku kojom dozvoljavamo da se naši resursi koriste u neželjene svrhe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ukoliko naš računar uspori svaki put kada posetimo određenu web stranicu ili kada se pojavi određena reklama to može biti znak da se tada naš računar koristi za rudarenje. Na laptop računarima, obično se kuler brže zavrti jer je procesor više opterećen. Ako koristimo Windows operativni sistem, možemo proveriti Task Manager (Ctrl + Alt + Del). Na tabu Procesi i možemo pronaći Chrome ili drugi browser koji koristimo i pogledati kolonu u kojoj se prikazuje procenat korišćenja CPU. Ukoliko je taj procenat visok, to može biti znak da neko koristi naš računar za rudarenje. Sve ovo ne mora da znači da se naš računar koristi za rudarenje ali predstavlja dobar trag.

Postavlja se pitanje kako se možemo zaštiti da neko ne koristi naš računar za rudarenje bitcoina?

Preporučljivo je da imamo instaliran antivirusni softver koji nas štiti od ovakvih napada i da posećujemo sajtove kojima verujemo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading