"OSAM GODINA SE BORIMO SA TIM" Životna ispovest novog takmičara ELITE - oba deteta mu imaju AUTIZAM! (VIDEO)


IZVOR: Republika/B. P. M. - 08.09.2023 | 15:20


Samir Ramović sa cimerima i publikom podelio svoju životnu borbu!

Foto: youtube.com/Zadruga Official
"OSAM GODINA SE BORIMO SA TIM" Životna ispovest novog takmičara ELITE - oba deteta mu imaju AUTIZAM! (VIDEO)

Voditeljka Ana Radulović je danas ponovo ušla u Belu kuću, kako bi novi takmičari ispričali svoje životne priče i tako publiku bolje upoznali sa svojim životima. Samir Ramović je dobio reč i ispričao svoju životnu priču, te otkrio da njegova dva deteta imaju autizam.

Foto: youtube.com/Zadruga Official

Samir Ramović

- Iz Podgorice sam, gde sam završio srednju školu, a fakultet sam završio u Beogradu. Bavim se pevanjem i imam dva divna deteta. Imam svoj restoran i sa drugom pravim kraft pivo. Imam pesmu sa Kikijem esendrićem. Želeo bih da ljudim skrenem pažnju na autizam, oboje dece mi ga imaju i sa tim se borimo već 8 godina - rekao je Samir.

Šta je tačno autizam

Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakteriše zaostajanje u razvoju socijalnih veština, jezičkih veština, kao i različitih oblika ponašanja. Pun naziv ovog poremećaja je zapravo poremećaji iz spektra autizma. Bitno je naglasiti da je svako dete posebno i specifično, te se iste metode i simptomi ne mogu primeniti na svakom detetu s autizmom. Postoji poznat citat kojeg stručnjaci koji rade s decom s autizmom često ponavljaju: “Ukoliko ste upoznali jedno dete s autizmom, upoznali ste jedno dete s autizmom”.

Autizam se otkriva u ranom detinjstvu. Može se prepoznati već oko 18-og meseca uzrasta deteta — iako nekad i ranije, a najkasnije kada je dete uzrasta 3 godine — no najčešće se simptomi prepoznaju u periodu od 2. do 3. godine. Što se pre otkrije, veće su šanse da će dete kasnije u odraslom dobu bolje funkcionisati.

Autizam je stanje koje traje ceo život, nije bolest koja se može izlečiti, ali se može tretirati tj. može se dovesti na visok nivo životne funkcionalnosti i produktivnosti. Kako bi samo tretiranje bilo uspešnije, bitno je da se dijagnostikuje što pre — ukoliko primetite minimalne znake koji vam se čini da mogu biti deo autističnog spektra, najbolje je da odmah odvedete dete kod stručnjaka na procenu, prenosi sajt "sveoautizmu.com".

BONUS VIDEO: