SRPSKI REDITELJ OTKRIO GLUMCA KOJI JE SINOĆ OSVOJIO OSKARA! Marfi za sve može da bude zahvalan NJEMU! (FOTO)


IZVOR: Republika/A.D. - 11.03.2024 | 06:33


Goran Paskaljević otkrio je Kilijana Marfija.

Foto: Tanjug/AP
SRPSKI REDITELJ OTKRIO GLUMCA KOJI JE SINOĆ OSVOJIO OSKARA! Marfi za sve može da bude zahvalan NJEMU! (FOTO)

Glumac Kilijan Marfi proglašen je za najboljeg glumca na dodeli Oskara i to zahvaljujući ulozi Openhajmera u istomenom filmu Kristofera Nolana. Ovaj film je inače osvojio čak sedam zlatnih statua i ubedljivi je pobednik na ovogodišnjoj dodeli najprestižnije nagrade u svetu filma.

Inače, malo je poznato da je čuvenog irskog glumca otkrio srpski reditelj Goran Paskaljević. Naš proslavljeni reditelj, nažalost pokojni, poverio mu je 2001. godine ulogu Gasa u svom filmu ''Kako je Hari postao drvo''. 

Foto: Foto Fest

Goran Paskaljević

Marfi je tumačio ulogu sina kog je otac redovno maltretirao, a ekran je delio sa Kolmom Minijem, Adrijanom Danbarom i Keri Kondon.

Ova drama prati priču čoveka koji je izgubio smisao života i traži ga u stvaranju i pobeđivanju neprijatelja. Goran Paskaljević se odlučio baš za ovu temu jer je do tada nije video u svetskoj kinematografiji, a za Irsku kao mesto radnje se odlučio na nagovor supruge Kristin Paskaljević, kao i zbog toga što ima dosta toga zajedničkog sa Srbijom, rekao je svojevremeno reditelj.

Njegov film ''Kako je Hari postao drvo'' je naišao na dobre kritike, a časopis Varajeti svrstao je Paskaljevića u pet najboljih reditelja godine.

Kilijan Marfi je posle ovog filma, već naredne godine glumio u ostvarenju Denija Bojla ''28 dana kasnije'' i tako je započeo svoju karijeru.

Dve decenije kasnije, na sinoćnoj 96. dodeli Oskara dobio je svoju prvu zlatnu statuu i to u kategoriji ''Najbolji glumac''.

BONUS VIDEO