MLADA GLUMICA O PRVIM KORACIMA, PREPREKAMA I PORODIČNIM VEZAMA Miona Marković ponosna na "Korene"


IZVOR: Aleksandra MALUŠEV - 05.11.2018 | 07:07


Ni serija ni knjiga nisu udžbenici iz istorije. Moje je da razumem Zoru, koju sam, nadam se, oživela onako kako sam je zamislila čitajući knjigu, kaže unuka slavnog pisca.

Foto: Privatna arhiva

Pred kamerama sam osećala odgovornost. Dok sam čitala roman neku vrstu dirljivog ponosa, ističe Miona

Da li je veliki Dobrica Ćosić mogao da zamisli da će u ekranizaciji njegovog uticajnog romana "Koreni" jednog dana zaigrati njegova unuka? Verovatno ne, ali bi sigurno bio ponosan kad bi na malom ekranu u ulozi Zore ugledao svoje gore list - Mionu Marković. Mladu glumicu, inače ćerku našeg uvaženog istoričara Predraga Markovića, gledaćemo ne samo u epizodama serije koja se nedeljom emituje na javnom servisu već i u seriji "Žigosani u reketu", gde se našla u novinarskim cipelama. Za Srpski telegraf Miona otkriva kako se gradi karijera sa poznatim prezimenom, ali i koja uloga bi je usrećila.

* Kakav je osećaj dati novi život romanu slavnog pisca kada imate njegove krvi?

- To je zaista nešto posebno, isto sam se tako osećala i kada sam čitala knjigu. To je neka vrsta dirljivog ponosa.

* Šta vas je obuzimalo kad stanete pred kamere?
- Odgovornost, pre svega.

* Jeste li se konsultovali sa ocem pripremajući ulogu?
- Nije bilo potrebe. Konsultovala sam se najviše sa režiserom Ivanom Živkovićem i mojim partnerom u scenama glumcem Igorom Đorđevićem. Ni serija ni knjiga nisu udžbenici iz istorije, moje je da razumem devojku Zoru, koju sam, nadam se, oživela onako kako sam je zamislila čitajući knjigu.

* Ne može istorija kod nas da prođe bez deljenja na tabore. Tako je i sa "Korenima"...

- Tačno, radnja u "Korenima" je mikrokosmos radnje u Srbiji u 19. veku. Iz jednog korena Katića nikla su tri različita pogleda na svet.

* Da li je u Srbiji teže razvijati karijeru sa poznatim prezimenom?
- Na to ću znati da odgovorim tek na kraju svoje karijere.

* Jeste li zadovoljni dosadašnjim razvojem karijere?
- Mislim da bi bilo razmaženo da nisam zadovoljna. Još uvek sam student, a dobila sam priliku da igram u četiri domaće serije.

* U "Žigosanima u reketu" ćete biti naša koleginica. Šta vam se učinilo kao najveći izazov sa ove strane kamere, mikrofona?
- Kao Ana Marija Zečević radim uglavnom sa diktafonom. Igram jednu vrlo obrazovanu novinarku čiji članci imaju uticaja na političku scenu. Ona kada piše, to ima posledice, uživa u svojoj moći, ali se bori sa ukusom publike tabloida koji njen otac drži.

Foto: Privatna arhiva

Markovićeva u seriji "Koreni" igra lik Zore

* Rekli ste da ne želite da igrate ruske sobarice u Holivudu i da karijeru gradite u Srbiji. Koja i kakva uloga bi vas usrećila?
- Usrećuju me dobro napisane uloge. Ruska sobarica može biti neko ko unese tacnu u holivudskom filmu, a može biti i svedok ubistva u istom, e takvu bih igrala.

* Imate li već sada novi zadatak pred sobom?
- Moj klasić Jovan Jovanović i ja za jun 2019. spremamo duo dramu za diplomsku predstavu.