Marko Vasiljević, junak filma "Zaspanka za vojnike" : OVO JE PATRIOTSKA ČITANKA ZA SVE NAS


IZVOR: Katarina STAMATOVIĆ - 23.10.2018 | 06:15


Dok su naši preci jurišali da oslobode našu zemlju, mnogi danas jurišaju da što pre iz nje pobegnu, opominje mladi glumac.

Foto: Promo

Glavnog junaka, iz čijeg pera saznajemo kako su im tekli vojnički dani, igra mladi glumac Marko Vasiljević

Heroji zahvaljujući kojima danas živimo u svojoj domovini pre jednog veka su u ratnom zanosu, u želji da odbrane kućne pragove, oslobode jarma svoj narod i podignu zapaljene i srušene crkve, probili Solunski front. Pošto su prošli golgotu po albanskim vrletima i izvidali rane na Krfu, nadahnuti slobodarskim duhom, jurišali su kući! Evropa im je tada klicala, a mi smo ih umalo zaboravili.

Njihov polet, hrabrost i odanost Srbiji prikazao je poznati umetnički tandem reditelj Predrag Antonijević i scenaristkinja Nataša Drakulić u filmu "Zaspanka za vojnike", koji će premijerno biti prikazan 1.

novembra na zvaničnoj državnoj proslavi završetka Velikog rata u Sava centru.

GOLOBRADI I GOLORUKI

Film je sniman po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, a glavnog junaka, iz čijeg pera saznajemo kako su im tekli vojnički dani, igra mladi glumac Marko Vasiljević.

- Želja svih nas koji smo učestvovali u stvaranju filma "Zaspanka za vojnike" jeste da film ostane kao patriotska čitanka generacijama koje tek dolaze. Akcenat nije na ratu, već na tim ljudima, njihovoj hrabrosti i časti - objašnjava Vasiljević.

Ratni spektakl "Zaspanka za vojnike" je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu, a mladi glumac govori o epskom stradanju naših ratnika. Tada smo izgubili trećinu stanovništva!

- Nije tokom rata poginulo sve što je bilo dobro u Srbiji, ali je svakako srpski narod podneo veliku žrtvu. Preko 60 odsto muške populacije je izgubilo život u tom ratu - dodaje mladi Vasiljević.

JURIŠ U SLOBODU

Baš poput Stevana, svršenog studenta biologije, na tom bojištu bilo je mnogo mladića koji su prvi put videli rov, krv i suočili se sa mogućnošću da nikada više ne vide svoje porodice, da nikada ne zasnuju svoje, da i ako se vrate živi, budu doživotni bogalji. POGLEDAJ GALERIJU

Rame uz rame sa bezbradim dečacima, srpsku vojsku činili su prekaljeni ratnici iz balkanskih ratova, ali opet samo seljaci kojima su i dalje u rukama bolje pristajali plugovi i srpovi nego puške i bajoneti. I jedni i drugi jednako su sanjali svoju Srbiju slobodnu.

- Dok su naši preci jurišali da oslobode našu zemlju, mnogi danas jurišaju da što pre iz nje pobegnu - kaže glumac dodajući da svakodnevno preispituje sebe i da bi svako trebalo da porazmisli kakva je njegova uloga u društvu.