Vukosavljević: Građani zaslužuju izvinjenje zbog 15 godina duge obnove muzeja


IZVOR: E. S. T. - 28.06.2018 | 15:02


Građani Srbije zaslužuju izvinjenje zbog toga što je rekonstrukcija Narodnog muzeja trajala 15 godina, jer je to nedopustivo, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Foto: Promo foto

Ministar kulture u društvu direktorke Narodnog muzeja

- Ne postoji opravdanje, mi sada možemo da se dovijamo i da kažemo da su postojale objektivne teškoće i subjetivne slabosti, ali to je nedopustivo, mi dugujemo izvinjenje građanima i čitavoj jednoj mladoj gerenraciji - rekao je Vukosavljević gostujući na televiziji Prva.

ČUVANE SU ZBIRKE

Ministar je izjavio da je rekonstrukcija koštala 1.619.118.000 dinara, odnosno između 12 i 13 miliona evra, kao i da nema informacija da je ijedan eksponat oštećen, te naglasio da su kustosi vrlo pažljivo čuvali svoje zbirke.

- Večerašnje otvaranje Narodnog muzeja je ključni kulturni događaj poslednjih decenija - naglasio je on.

Priznavši da u galerijama nema mesta za sve reprezentativne komade iz zbirke Narodnog muzeja, on je otkrio da je u planu da se u prizemlju buduće zgrade baleta i opere Narodnog pozorišta, koja će nići na mestu današnjeg tržnog centra (Staklenca), bude velika galerija Narodnog muzeja gde će se menjati izložbe.

NISU ME SKRAJNULI

Vukosavljević je rekao i da je ceo projekat rekonstrukcije vodilo Ministarstvo kulture, a da je kabinet premijerke preuzeo organizaciju čina otvaranja i da u tome ne vidi nikakav problem.

Na konstataciju voditeljke da se po kuloarima priča kako mu je premijerka "uzela" projekat otvaranja muzeja jer se sprema rekonstrukcija vlade, Vukosavljević je odgovorio: "Čuo sam te priče, ali sama ceremonija otvaranja je tehnički događaj. Tu postoje zvanice, pozivnice, ketering, kokteli, sendviči... Ne, niko me nije skrajnuo. Ministarstvo kulture se bavilo građevinskim radovima i opremanjem muzeja a ne eventima. Svako učestvuje koliko može i koliko zna i videćemo kako će to da izgleda, ali verujem da će to biti dobro."