LAUŠ SE NADLJUDSKI BORIO, NAVIJALI SMO DA IZDRŽI: Nebojša Dugalić o "Ruskom konzulu" i saradnji sa POKOJNIM Žarkom!


IZVOR: Milica Bobinac - 06.03.2024 | 17:00


Novi film Miroslava Lekića, rađen po romanu Vuka Draškovića, od sutra će biti na redovnom repertoaru bioskopa šriom Srbije.

Foto: ST/Dragan Kadić
LAUŠ SE NADLJUDSKI BORIO, NAVIJALI SMO DA IZDRŽI: Nebojša Dugalić o "Ruskom konzulu" i saradnji sa POKOJNIM Žarkom!

Festov dragulj film "Ruski konzul" Miroslava Lekića, čija je premijerna projekcija u MTS dvorani označila završetak 52. Međunarodnog filmskog festivala, sutra stiže u bioskope u Srbiji. Tim povodom razgovarali smo sa glumcem Nebojšom Dugalićem, koji je istakao da se ekipa dugo i temeljno pripremala da realizuje ovu priču iz pera Vuka Draškovića.

Dugalić u njoj tumači glavnu ulogu psihijatra Iliju Jugovića, koji posle smrti pacijentkinje biva premešten iz Beograda u Prizren, gde dobija posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), samozvanog "ruskog konzula", naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko". 

Svi smo se zajedno pripremali dugo i strpljivo i raznovrsno zato što je bilo potrebno mnogo toga proći, kad je reč o građi i scenariju vezano za neke dramske pretpostavke  svake pojedinačne situacije. Svakako bilo je to lepo i bogato istraživačko traganje svih nas. Stvarno smo uživali i nadam se da će to što su plodovi našeg traganja biti vidljivo na filmu - kaže Dugalić na početku razgovora za Republiku.

Foto: FCS/Goran Đukanović

Nebojša Dugalić i Žarko Laušević u filmu "Ruski konzul"

"Ruski konzul" pružio mu je poslednju priliku da deli kadar s velikim Žarkom Lauševićem.

- Sve vreme smo uživali otkad smo se sreli i počeli da radimo na scenariju, pa onda i kad smo krenuli da realizujemo film. Iako smo uživali svima nama je najteže pala činjenica da je Žarko dolazio na snimanje između terapija i da je njegovo zdravlje bilo već prilično narušeno. Nekako smo svi navijali da izdrži, a njegovi napori su stvarno bili nadljudski. Trudio se da se ništa ne vidi pred kamerama i da bude u nekoj svojoj primerenoj snazi. Mislim da će se to u filmu videti i da se cela ta sudbina koju on svedoči u ovoj priči prelama i kroz neko njegovo tada lično stradanje - priča glumac.

Kompleksna priča o odnosu Srba i Albanaca na Kosovu zahtevala je naporan rad i punu koncentraciju. Poruka je mnogo, a naš sagovornik naglašava da je cilj filma pre svega da otvori pitanja i probleme.

- Rad na filmu mi nije pao teško jer u svakom čoveku ima nekih instikata koji su jači od njega. Verovatno da svako od nas ima neke svoje potencijale za koje i ne zna. Mislim da je u suštini jako dobro da se čovek potrudi da aktivira poslednje snage onda kada je to potrebno i da pruži najbolje što može - kaže Dugalić, pa dodaje:

- Nismo se trudili da filmom šaljemo bilo kakve poruke već pre svega da otvorimo pitanja i probleme. Tu ima mnogo nedoumica i mnogo toga što bi se moglo naučiti. I ja se svaki put kad govorim o filmu iznenadim šta sve shvatim naknadno dok razmišljam o njemu i koliko taj film u sebi nosi. Suština je da je osnova svih tih saznanja negde paradoks u ljudskoj prirodi, a to je kako ništa nije tako lako odredivo i ništa nije lako zalključiti, a čovek je subjekt tog stradanja.

Foto: Foto Vision Team

Nebojša Dugalić u filmu "Ruski konzul"

Na 52. Festu naš sagovornik je predstavio svoja dva filma, pa smo ga osim u "Ruskom konzulu" gledali i u crnoj komediji "Jorgovani" Siniše Cvetića, gde tumači lik ruskog filmskog producenta.

- To su dve različite uloge. Drago mi je da je u ponudi bilo različitih stvari kako bih mogao da se bavim nečim što nije šablonski i nije po inerciji već da mogu da istražujem neke nove mogućnosti. To je ono što je za glumca uvek zahvalno - objašnjava Dugalić.

Poslednju scenu sa Žarkom Lauševićem snimio je na mestu koje je snažno obeležilo Lauševićev život. Zatvorska ćelija u Zabeli vratila je slavnog glumca u prošlost i podsetila ga na period koji je proveo u četiri zida iza rešetaka zbog ubistva dvojice mladića nakon sukoba u kafiću u Podgorici. Bez obzira na sve i ovu scenu, kao i svaku pre nje, uradio je i podneo kao vrhunski profesionalac.

BONUS VIDEO: