Najveća azijska plesna trupa na Beogradskom festivalu igre


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 23.03.2018 | 06:35


Nakon ovacijama ispraćenog nastupa u Novom Sadu, Beograd će Baletu Hongkonga danas biti poslednja stanica na evropskoj turneji, prvoj na Starom kontinentu još od 2009. Ova najveća i jedna od prvih klasičnih baletskih kompanija u Aziji prvi put gostuje u našem regionu, i to na poziv Aje Jung i Beogradskog festivala igre. Publici u srpskoj prestonici prvo će se predstaviti besplatnim programom od 13 sati u Muzeju savremene umetnosti, a potom (20h) celovečernjim spektaklom u Sava centru.

Foto: Conrado Dy-Liacco

Balet iz Honkonga

OKRUTNO PROLEĆE

- Naše popap performanse na otvorenom, za slučajne prolaznike, izvodimo već dve godine. U Srbiji nam je majka priroda pokazala kako ume da bude okrutna, ali nismo odustali i iznenadićemo posetioce muzeja. Naša je ideja, uostalom, da na neuobičajenim mestima i na drugačiji način približimo ljudima svet baleta, da i one koji nikada nisu bili u pozorištu zainteresujemo. Program koji i ovde izvodimo je deo postavke Treja Makinajera "Day in Life" na muziku Bitlsa, koja je verovatno svima bilo poznata bilo bliska na neki način - istakao je Septim Vebr, direktor Baleta Hongkong, na predstavljanju kompanije juče u Muzeju PTT, budući da je JP "Pošta Srbije" jedan od prijatelja Beogradskog festivala igre.

Foto: Conrado Dy-Liacco

Balet iz Honkonga

Balet koji predvodi broji 50 igrača sa svih meridijana, a na evropsku turneju je pošlo njih tridesetoro!

- Susret s beogradskom publikom biće sigurno poseban i zbog toga što igrači neće moći da sakriju radost jer će nakon iscrpljujuće turneje imati desetak dana pauze. Putovanja jesu naporna, ali i za nas, kao i za publiku, neprocenjiva. Kad se podigne zavesa, magija počinje, razmenjuje se energija, a turneje su za nas i prilika da upoznajemo raznolikost života i posetimo gradove koje nikada nismo videli i to je slučaj sada u Srbiji - kaže Vebr.

SUSRET ISTOKA I ZAPADA

Na sceni Sava centra izvode program sačinjen od tri komada: "Harmonije bogova i ljudi" Feija Boa, "Duhovne niti" Edvarda Lijanga i "Oblika sjaja" koreografa Jorme Eloa.

Foto: Conrado Dy-Liacco

Balet iz Honkonga

- Komadi su specijalno stvarani za Balet Hongkonga i oslikavaju upravo onaj spoj istoka i zapada, koji se oseća u tom gradu. Prvi komad sadrži fuziju mistične kineske energije i to je kao da ste ubačeni u drevni azijski okean. Edvarda Lijanga za komad je inspirisala tema ugovorenih kineskih brakova, u kakav su stupili i njegovi roditelji, koji su emigrirali u Ameriku. Na samom kraju, "Oblik sjaja" je ukratko uzbudljiva eksplozija klasične tehnike i savremenog stila - navodi Vebr.