UMRLA JE U VELIKOJ BEDI! Poznata glumica rođena kao BOGATAŠICA, a završila je kao BESKUĆNIK: Grad se pobrinuo za sahranu!


IZVOR: Republika/M. I. - 07.12.2023 | 15:55


U njenu čast Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival – Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga "Živka Matić"!

Foto: printscreen
UMRLA JE U VELIKOJ BEDI! Poznata glumica rođena kao BOGATAŠICA, a završila je kao BESKUĆNIK: Grad se pobrinuo za sahranu!

 Živku Matić najviše pamtimo po brojnim televizijskim ostvarenjima, ali malo ko je znao da je ona svoju starost dočekala na ulici, kao beskućnica. Proslavila se ulogama u ostvarenjima poput "Ljubav na seoski način" i Građani Luga".

Foto: YouTube/Printscreen

Živka Matić

Naime, Živka je rođena 1923. godine u vrlo imućnoj porodici čoveka koji je imao prvi automobil i koji je izvršio elektrifikaciju Požarevca, međutim ubrzo se našla kao siroče, a usvojio ju je bankrarski činovnik.

Ova glumica je ostavila trag i u dramskim ulogama, kao i na filmu. Umrla je tiho, u 75. godini u svom rodnom Požarevcu, 1998. godine, zaboravljena od kolega i javnosti.

Foto: Youtube

Živka Matić

Živka je umrla u velikoj bedi, kao beskućnica, njen grob nalazi se u Požarevcu, a za sahranu se pobrinuo grad, pisao je ranije "Pink".

U njenu čast, Centar za kulturu Požarevac je pokrenuo festival – Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga „Živka Matić“.

Inače, scena na Živkinom grobu cepa srce i dan – danas. Naime, na glumičinom grobu još nije podignut spomenik, a prošle su 23 godine od njene smrti, uskoro se očekuje i da će pored spomen ploče, ova glumačka legenda, dobiti i bistu.

Podsećamo, glumačku karijeru je obogatila radijskim i televizijskim ulogama kojima su glumci tog doba sticali najveću popularnost, a starije generacije još pamte čuvene emisije „Veselo veče”, „Veče uz radio”, „Autobus u pola šest”, „Večeras zajedno”. Živku Matić najviše pamte po ulozi u TV seriji „Građani sela Luga”, za koju je u paru sa čuvenim Batom Živojinovićem dobila nagradu „Glumački par godine ONA I ON” (statueta „ONA”), 1972. godine na Filmskom festivalu u Nišu.