Reditelj Petar Pašić pred premijeru na Festu: Ljubav će spasti svet!


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 24.02.2018 | 06:25


Pred beogradskom publikom u subotu će biti prikazano novo ostvarenje Petra Pašića. Film "O bubicama i herojima" našao se u takmičarskoj selekciji Srpski film, a reditelj kaže da je siguran da će film naći svoju publiku i da će ga voleti svako ko oseti emociju koju su hteli da prenesu. Pašić ističe da mu puno znači upravo premijera, koja će biti održana na Festu.

Foto: facebook.com/petar.pasic.90

Petar Pašić

- Fest je prvi festival za koji sam čuo i čije sam hronike gledao. Kad sam bio mali, sećam se, pokušavao sam na svaki način da dođem do karte za film "E. T.", koji je, mislim, bio 1983. na Festu. I nisam uspeo. Dugo sam bio tužan zbog toga. Tako da sad činjenica da će moj film biti na Festu je nekako nadoknada za tu kartu.

  • Zašto je prošlo mnogo vremena od snimanja do premijere?

- Prvi i osnovni koji je najviše uticao je, naravno, finansijski. Zbog skromnog budžeta koji smo dobili, a zahtevnosti projekta, većinu projekta morali smo sami da finansiramo. A to je dovelo do prolongiranja svega. Onda je u jednom momentu došlo i do kreativne krize jer je animirani deo bio mnogo ambicioznije zamišljen, pa je opet sve stalo. Onda sam i ja u jednom momentu već taj film "preživeo" u svojoj glavi, pa je opet stalo... Ali bitno je da smo se posle toliko vremena vratili filmu i odlučili da ne sme ostati zaboravljen.

  • Uz Dimitrija Vojnova i Nikolu Pejakovića potpisujete i scenario. Koje su prednosti pisanja u šest ruku?

- Mislim da je uvek bolje više ruku, ali pod uslovom da smo na istoj talasnoj dužini po pitanju toga šta je ideja i šta hoćemo da kažemo. Naravno, uvek će biti situacija da se neko sa nečim ne slaže i ne misli tako, ali zato i postojim ja na kraju, koji treba sve da presečem i da uzmem ono što mislim da je najbolje za film i priču.

  • Kako ste sarađivali sa glumačkom ekipom u kojoj među poznatim imenima neposrednošću i šarmom pleni dečak Ilija?

- Dok smo pisali scenario, ja sam već u svojoj glavi vizualizovao likove. I to što vidite je upravo to. Svi su savršeni u likovima koje nose i, sad kad bih mogao nešto da promenim, ništa ne bih promenio. Ilija je moj sin inače i u to vreme je imao sedam godina i hteo je još da glumi, a trebalo mi je dete koje dobro poznajem i od koga znam šta mogu da dobijem.

  • Ne zvuči li replika iz filma "Možeš se izgubiti ako nemaš koga da voliš, za koga da se boriš" naivna u ovo vreme, naklonjeno potrazi za profitom i zabavom?

- Nisu ratovi, bolesti, finansijske krize, ekološke promene najveća tragedija današnjeg vremena. Toga je bilo i ranije u istoriji, pa je čovečanstvo napredovalo nekako. Ali ono što polako nestaje je ljubav. Mladi se više ne drže za ruke, ne ljube se na ulici... Sve je digitalno i virtuelno. I zato superheroj koji je u stvari metafora nekog običnog čoveka iz prošlih vremena, koji je živeo za ljubav i pokušava da se seti kako to izgleda, pokušava da to prenese dečaku Iliji. Jer to je ono što će na kraju spasti svet. Bez ljubavi ničega neće biti.