ĐORĐU KADIJEVIĆU POČASNA NAGRADA: Filmski festival Sofest od 3. do 8. jula u Sopotu


IZVOR: Republika - 27.06.2023 | 15:30


Klasik strave "Leptirica", koji je Kadijević snimio pre 50 godina, imaće počasnu projekciju 7. jula, kada će filmu biti posvećen i festivalski panel.

Foto: ATA Images
ĐORĐU KADIJEVIĆU POČASNA NAGRADA: Filmski festival Sofest od 3. do 8. jula u Sopotu

Pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu" od 3. do 8. jula biće održan filmski festival Sofest u Sopotu, a počasna nagrada Statueta slobode biće uručena slavnom reditelju Đorđu Kadijeviću, tvorcu čuvene "Leptirice".

Na 51. Sofestu u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu, devet kratkih animiranih filmova "Zastava filma", kao i pet naslova za decu, najavio je umetnički direktor Aleksandar Avramović.

- Nastavljamo po modelu nacionalnog festivala, na kome ćemo u takmičarskoj konkurenciji prikazati 21 film, među kojima su tri ostvarena u manjinskoj koprodukciji sa producentima iz država bivše Jugoslavije - naglasio je Avramović.

Foto: Foto GFC

Film "Vera" otvara festival u Sopotu

U programu Sofesta su "Munje opet!", "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Indigo kristal", "Usta puna zemlje", "Troje", "Ovuda će proći put", "Tragovi", "Praznik rada", "Probudi me" i drugi naslovi, a o nagradama će odlučivati stručni žiri - rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i pop kompozitor Rade Radivojević.

Festival otvara projekcija filma "Vera", a iste večeri Kadijeviću će biti uručena nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

- Kadijević je utemeljivač srpskog i jugoslovenskog filma fantastike i reditelj jedne od naših najboljih serija "Vuk Karadžić" - podsetio je Avramović.