POTRESAN GOVOR DUŠANA KOVAČEVIĆA NA SAHRANI DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: "Danas se opraštamo od prijatelja, ali će živeti kroz njegove likove" (VIDEO)


IZVOR: Republika - 16.03.2023 | 15:00


Dušan Kovačević održao je potresan govor na sahrani Dragoslava Maihailovića.

Foto: Republika
POTRESAN GOVOR DUŠANA KOVAČEVIĆA NA SAHRANI DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: "Danas se opraštamo od prijatelja, ali će živeti kroz njegove likove" (VIDEO)

Na sahrani pisca Dragoslava Mihailovića govor je održao akademik Dušan Kovačević, koji je odmah na početku izrazio duboko saučešće porodici Mihailović, a potom se prisetio njegovog velikog prijatelja. 

 

- Moje najdublje saučešće porodici. Sećam se kako je Dragoslav dolazio u Atelje 2012 da poseti velikog prijatelja Borislava Mihailovića koji je povremeno pričao o svom prvom susret sa rukopisom ,,Laku noć". Bio je urednik Matice srpske u Novom Sadu... Počnem da čitam rukopis i pročitam u jednom sahu, pozovem ga da se vidimo, sve ostalo je istorija književnosti. Posle prve knjige, pojavila se ispovest, ne sećam se da je jedna knjiga da je u tom periodu izazvala toliko pažnje i pohvala... On je postao značajno ime! I taman kada je pomislio da mu je malo svanulo, Tito ga naopadne u Zrenjaninu i ponovo mu ugasi svetlo, o tom slučaju su napisane mnoge stranice. I sve je ponovo bilo uzalud... - govori Dušan i nastavlja:

- Dragan se prvih dana borio za afirmaciju, u Akademiji je često vodio rasprave da se mora povesti više računa o jeziku i pismima... Od 1981. godine kada je ušao u kuću Nauka i umetnosti, borio se za svaku knjigu koja se štampala. On se brinuo o svoji desetak pasa, koje sam upoznao. Uvek bi mi predstavio novo ime, kao da je reč o čoveku. Kasnije kada sam čitao knjige, prepoznao sam ljubav prema životinjama. Danas se opraštamo od prijatelja, posle pola veka poznanstva, druženja, ostavlja svoju porodicu i mnogobrojne likove iz svojih likova, koji će živeti večno. 

BONUS VIDEO: