Završeno snimanje filma "Zaspanka za vojnike"


IZVOR: Republika - 12.12.2017 | 13:27


Snimanje filma "Zaspanka za vojnike" Predraga Antonijevića uspešno je završeno. Premijera filma održaće se 9.oktobra sledeće godine kada ćemo svi zajedno, dostojno obeležiti veliki jubilej stogodišnjice Prvog svetskog rata!

Foto: Promo foto

Zaspanka za vojnike uskoro u bioskopima

Film je nastao u produkciji firmi Film Danas, Danedilon i Komuna, uz podršku Avala filma i Contrast studia sniman je u periodu od septembra do decembra ove godine na teritorijama opština Bela Crkva, Vršac i Beograd na preko dvadeset lokacija. U filmu je učestvovalo preko četrdeset glumaca, dvesta statista, veliki broj kaskadera i pirotehničara, kao i dve ergele konja. 

Foto: Promo foto

"Zaspanka za vojnike" 

Sinopsis   

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik I svetskog rata na strani srpske vojske, dolazi na  proslavu dvadesetogodišnjice rata i otvaranje spomen kosturnice u selo u kojem je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, petom tobdžijskom baterijom. Stevan je tada otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice je što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom.

Foto: Promo foto

Susreće samo ostarelog komadanta jedinice, kroz njihove fleš bekove otvara se sudbina pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu, teški ali i radosni momenti kao i Stevanov i Aleksandrov odnos koji od početne netrpeljivosti postaje prijateljski.

Ono što Stevan bude saznao od komadanta promeniće sve-  Aleksandar se svesno žrtvovao za Stevana dajući mu odsustvo i rizikujući i vojni sud i život. U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra čiju sudbinu saznajemo na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspevala da iznese tolike vojne poduhvate - jer je jedan čovek, poručnik, nadređeni; svesno žrtvovavo svoj život, pre toga ugled i čast da bi spasao bar jednog svog vojnika.