BRAVO SRBIJO: "Rekvijem za gospođu J." kandidat za Oskara!


IZVOR: - 02.09.2017 | 13:30


Film "Rekvijem za gospođu J", reditelja Bojana Vuletića naš je kandidat za nagradu Oskar, odlučila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije, rekao je Tanjugu Mirko Beoković, generalni sekretar Akademije.

Foto: youtube.com/printscreen

Oskar

Šesnaest članova Akademije je glasalo, od toga osam za ovaj film, jedan je glas bio nevažeći, a njih sedmoro glasalo je za ostvarenje "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića.

Film "Vrati se, Zone" , reditelja Juga Radivojevića, nije dobio nijedan glas članova Akademije.

"Rekvijem za gospođu J." je fim rađen u srpsko-bugarsko-makedonsko-rusko-francuskoj koprodukciji, i prati skromnu sredovečnu ženu i bivšu administrativnu službenicu koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je to za 5 dana, gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu.

Ali, da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda - uverenje o radnom stažu za poslednjih 10 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer, živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.

"Rekvijem za gospođu J." dobitnik je četiri nagrade FESTA u selekciji "Srpski film" - za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu i Politikine nagrade "Milutin Čolić". Za ovaj film Vuletić je počeo da piše scenario pre 4-5 godina, a jedna od inspiracija za priču bila je majka njegove poznanice koja je bila sličnog karaktera kao gospođa J.