Sin Miše Janketića par sati posle očeve smrti na bini: Evo šta je rekao pred publikom!


IZVOR: Republika - 16.05.2019 | 08:05


Glumac Marko Janketić izgubio je oca, velikog glumca, umetnika, profesora Mihaila Mišu Janketića, ali on, idući koracima svog roditelja, nije otkazao predstavu, već je izašao na pozornicu i odgrao je samo za njega.

Foto: e-stock/K. KAMENOV

Marko Janketić
Pred Mišinim naslednikom možda je bio i najteži zadatak u karijeri - da samo nekoliko sati nakon očeve smrti stane na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta i odigra s kolegama predstavu "Mesec dana na selu".

Marko nije želeo da se izvođenje otkaže i igrao je za oca i publiku. Na kraju predstave govor je održao Svetozar Cvetković, a Miša Janketić, umesto minutom ćutanja, ispraćen je aplauzom.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Miša Janketić

- Život nije stao, život teče dalje. To da život teče dalje dokaz smo mi koji smo ovde večeras i vi koji ste ovde pred nama, ali je svet stao, danas je stao i mi sa našim malim životima pred tim jednim svetom možemo samo da nemo gledamo šta je taj svet iza sebe svet ostavio i ime i prezime tog sveta je Mihailo Miša Janketić - rekao je Cvetković. 

 

 

Da podsetimo, Miša Janketić je preminuo u Beogradu, sredu 14. maja, u 81. godini. U bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja - Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, nagrade "Pavle Vujisić" za životno delo, a bavio se i pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Sa četvoro dece povratio familiju

U poslednjem intervjuu, Mihailo Miša Janketić je otvoreno govorio o svojoj mladosti, koja je bila veoma teška s obzirom na to da je kao veoma mlad ostao bez oba roditelja.

- Kad čovek počne život u tragediji, onda u mladosti stekne užasni strah. Teško se s tim živi i pozorište je bilo idealno mesto da oporavim duhovnost, da se rasteretim i da se, hajde da malo budemo i patetični, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako da sam ja u pozorištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i uporedo ostvarujuću svoju porodicu. Zapravo, sa svoje četvoro dece sam uspeo da povratim moju mrtvu familiju. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja deca bila dug prema nestaloj mojoj porodici. I povratio sam je, tako da su moja deca sada i unuci - priznao je Miša Janketić.