ZBOG ČEGA HRVATSKI ŽIRI NE VOLI SRPSKE PEVAČE? Ovo je detaljan spisak svih glasanja godinama unazad - evo kako su nas komšije "ISPOŠTOVALE"


IZVOR: Republika/M. P. - 12.05.2024 | 16:30


Republika donosi sve rezultate glasanja od 2007. godine, kada se naša država prvi put samostalno pojavila na Evroviziji!

Foto: shutterstock
ZBOG ČEGA HRVATSKI ŽIRI NE VOLI SRPSKE PEVAČE? Ovo je detaljan spisak svih glasanja godinama unazad - evo kako su nas komšije "ISPOŠTOVALE"

Sinoć je u Malmeu održano veliko finale 68. Evrovizije. Pobedu je odneo Švajcarac Nemo, dok je drugo mesto zauzeo Hrvat Bejbi Lazanja. Naša Teya Dora našla se na 17. mestu. Srbija je i sinoć ispoštovala komšije, te im je i naš stručni žiri dodelio 12 poena, kao i publika, koja je glasala putem SMS poruka.

Foto: ATAImages, printscreen

Bejbi Lazanja osvojio je 2. mesto, a Teya Dora 17. mesto

Sa druge strane, hrvatski stručni žiri nama je dao 3 poena, dok nam je njihova publika dodelila 12. Mnoge javne ličnosti burno su reagovale zbog ovoga, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Marija Šerifović, koja nam je donela pobedu 2007. godine u Helsinkiju, tražila je ima članova hrvatskog žirija.

Danas se ceo dan raspravlja o tome ko više poštuje svoje komšije, a u nastavku ovog teksta možete pročitati kako su tekla glasanja prethodnih godina.

2007. godina - Helsinki

Srbija je prvi put samostalno nastupala 2007. godine, nakon raspada zajednice sa Crnom Gorom. Tada nas je predstavljla Marija Šerifović sa pesmom "Molitva", osvojili smo prvo mesto, a Hrvati su nam dodelili 12 poena. Srbija nije dodeljivala poene Hrvatskoj, kako se u finale nisu plasirali Dragonfly i Dado Topić, koji su izvodili pesmu "Vjerujem u ljubav".

2008. godina - Beograd

Srbiju je u Beogradu predstavljala Jelena Tomašević, koja je sa Borom Dugićem izvela pesmu "Oro". Od Hrvatske smo tada dobili 10 poena. Hrvate su predstavljali Kraljevi ulice i 75 cents sa pesmom "Romanca", a mi smo im dodelili 3 poena. jelena je bila šesta, a Hrvati 21. te godine.

2009. godina - Moskva

Srbiju su ove godine predstavljali Marko Kon i Milaan sa pesmom "Cipela". Naši predstavnici nisu ušli u finale, a naša zemlja je hrvatskim predstavnicima Igoru Cukrovu i Andrei dala 5 poena. Oni su tada izveli pesmu "Lijepa Tena". Hrvatska je osvojila 18. mesto.

2010. godina - Oslo

U Norveškoj nas je predstavljao Milan Stanković, sa pesmom "Balkan". Milan je od Hrvata dobio osam poena u finalu i zauzeo je 13. mesto. Hrvate je tada predstavljala grupa Feminnem sa pesmom "Lako je sve", koja se nije kvalifikovala u finale.

2011. godina - Dizeldorf

Hrvatsku je u Nemačkoj predstavljala Darija, sa pesmom "Celebrate" i nije se kvalifikovala u finale. Nas je predstavljala Nina, sa pesmom "Čaroban", a od Hrvata smo dobili osam poena u finalu. Tada smo zauzeli 14. mesto.

2012. godina - Baku

Željko Joksimović se tada vratio na Evroviziju i osvojio je treće mesto. Hrvati su nam dali 12 poena. Njih je predstavljala Nina Badrić sa pesmom "Nebo", koja se nije kvalifikovala u finale. 

2013. godina - Malme

Glanice naše grupe "Moje 3" nisu uspele da se kvalifikuju sa pesmom "Ljubav je svuda". Nisu se kvalifikovali ni hrvatski predstavnici "Klapa s Mora", sa pesmom "Mižerja.

2014. godina - Kopenhagen

Srbija i Hrvatska nisu učestvovale na Evroviziji koju je organizovala Danska.

2015. godina - Beč

Hrvatska nije učestovala ni ove godine. Naša Bojana Stamenov osvojila je 10. mesto sa pesmom "Beuty Never Lies".

2016. godina - Stokholm

Tada smo dobili uvid u odvojene glasove žirija i publike i situacija je krenula da se zahuktava. Sanja Vučić je osvojila sa pesmom "Goodbye (Shelter)", kojoj su Hrvati dodeli 14 poena - 12 publika, a 2 stručni žiri. Hrvatska pevčica Nina Kraljić osvojila je 23. mesto sa pesmom "Lighthouse". Od nas je dobila četiri poena - nula od žirija, a četiri od publike.

Foto: shutterstock

Srbija, Hrvatska, ilustracija

2017. godina - Kijev

Tijana Bogićević je predstavljala našu zemlju sa pesmom "In Too Deep". Ona se nije kvalifikovala u finale. Hrvatsku je predstavljao Žak Hudek sa pesmom "My Friend" i osvojio je 13. mesto. Naš stručni žiri mu je dao nula poena, a naša publika 5. 

2018. godina - Lisabon

Hrvate je tada predstavljala Franka sa pesmom "Crazy" i nije se kvalifikovala u finale. Nas su predstavljali Sanja Ilić i Balkanika sa pesmom "Nova Deca", koji su osvojili 19. mesto. Od hrvatskog žirija nismo dobili ništa, dok nas je publika nagradila sa 12 poena.

2019. godina - Tel Aviv

Hrvatsku je tada predstavljao Roko sa pesmom "The Dream", koji se nije kvalifikovao u finale. Nas je predstavljala Nevena Božović sa pesmom "Kruna", koja je osvojila 18. mesto. Hrvatski žiri dao nam je četiri poena, a javnost osam.

2020. godina - Roterdam

Takmičenje je otkazano zbog pandemije koronavirusa

2021. godina - Roterdam

Grupa Hurricane osvojila je 15. mesto sa pesmom "Loco, Loco". Hrvatski žiri dao nam je sedam poena, a javnost 12 poena. Njihova predstavnica Albina nije se kvalifikovala u finale sa pesmom "Tick-Tock".

2022. godina - Torino 

Konstrakta je osvojila peto mesto sa pesmom "In Corpore Sano". Tada smo od Hrvata dobili po 12 poena - i od žirija i od javnosti. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić nije se kvalifikovala u finale sa pesmom "Guilty Plesaure".

2023. godina - Liverpul

U Engleskoj nas je predstavljao Luk Blek, koji je osvojio 24. mesto. Hrvatski žiri dao nam je četiri poena, a javnost sedam. Hrvatska grupa "Let 3" osvojila je 13. mesto sa pesmom "Mama ŠČ!". Naš žiri im je dao osam poena, a naša publika 10 poena.

2024. godina - Malme

Kao što smo naveli na početku teksta, publika i žiri iz Srbije dali su Hrvatima po 12 poena. Hrvatski žiri nama je dao 3 poena, a publika 12.

Foto: shutterstock

Hrvatska, Srbija, ilustracija

BONUS VIDEO: